MagazínTereza Běhalová1. března 20212 minuty čtení

Která hudba nejvíce podporuje tvořivost? Vědci říkají, že našli odpověď

Dívka poslouchající hudbu

Hudba může podporovat naši tvořivost Foto: Unsplash

Řada lidí si při práci pouští muziku. Někdo dává přednost písním s vokálním doprovodem, jiní volí spíše instrumentální skladby nebo vážnou hudbu. Která možnost je ale nejlepší pro podporu kreativity? Odpověď vědců vás možná překvapí.

Je známým faktem, že hudba má na lidi obrovský vliv. Dokáže pohladit na duši, vyvolat pestrou škálu nejrůznějších pocitů, ale také třeba povzbudit k fyzickým výkonům během sportovního tréninku. Vždy ovšem záleží na druhu zvolené písně a na preferencích konkrétního posluchače.

ČTĚTE TAKÉ: Co by extroverti měli vědět o introvertech

Mnoho lidí si pouští hudbu i při práci, aby se lépe soustředili a podpořili kreativitu. Studie britských vědců, zveřejněná v magazín Applied Cognitive Psychology, ovšem tvrdí, že pro tento účel je úplně nejvhodnější ticho.

Jak pokus probíhal

Vědci podrobili několik dobrovolníků běžnému verbálnímu psychologickému testu. Na pozadí přitom hrály tři druhy hudby – písně s cizojazyčným vokálním doprovodem, instrumentální hudba a písně s textem v mateřském jazyce dobrovolníků.

Tyto tři druhy hudby byly následně porovnány se stabilním, ale tichým hlukem, který je možné slyšet například v knihovně nebo v tiché kanceláři. Ukázalo se, že jakákoliv hudba zhoršovala výkon lidí při testu kreativity.

Pláničkova metoda nefunguje

„Naše zjištění zpochybňuje populární názor, že hudba zvyšuje kreativitu. Naopak se ukazuje, že bez ohledu na sémantický obsah neustále narušuje náš pracovní výkon, a to nejen při řešení problémů souvisejících s porozuměním,“ píší autoři zmíněné studie.

ČTĚTE TAKÉ: Duševní zdraví v dospělosti nemusí záviset jen na šťastném dětství

Tzv. Pláničkova metoda z filmové trilogie Slunce, seno tedy nejenže nezvyšuje dojivost krav, ale dokonce i zhoršuje výkonnost lidí. Každý člověk je ale jiný, a tak je zcela jisté, že s těmito závěry nebude úplně každý souhlasit.

Nepřehlédněte