Pražské zprávyPražskýDEN.cz17. února 20212 minuty čtení

Bělehradskou ulici protne nová lávka, po které místní roky volali

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Dlouhodobé přání obyvatel Prahy 2 se stane skutečností. Nová lávka propojí Vinohrady a Nové Město. Na jedné straně z ulice U Zvonařky, na druhé z Wenzigovy ulice.

Lávka zjednoduší cestu z Nového Města na Vinohrady a zpět. Propojí již existující ulice, přemostí automobily hustě využívanou a tramvajemi vytíženou Bělehradskou ulici a pomůže tak zejména rodičům s kočárky, cyklistům a lidem na vozíku.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 2 chce dát miliony korun na opravy chodníků a výsadbu stromů

Výsledná podoba lávky byla vybrána z desítky návrhů ve spolupráci s památkáři. Podoba lávky bude architektonicky zapadat do svého okolí a pracuje s podobou schodišť po svých stranách. Oblouky lávky jsou navržené z kvalitního ultra-vysokohodnotného betonu (UHPC – ultra-high performance concrete) s povrchem odpovídajícím lesklému bílému mramoru.

Zdroj: Petr Tejl / Magistrát hl. m. Prahy

Stavba by podle magistrátu mohla začít ve druhé polovině příštího roku a potrvá zhruba jeden rok. Lávka má být 45 metrů dlouhá a čtyři metry široká. Odhadovaná cena včetně opravy přilehlého schodiště je 30 milionů Kč bez DPH.

Výstavbu lávky zajistí pražský magistrát prostřednictvím akciové společnosti Technická správa komunikací hl. m. Prahy. Projekt je nyní ve fázi zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí (DÚR). Po získání ÚR bude zpracována dokumentace pro stavební povolení a po jeho získání vznikne dokumentace pro výběr zhotovitele.

Zdroj: Petr Tejl / Magistrát hl. m. Prahy

Výstavbu lávky vítají občané Prahy 2 i místní politici. „Konečně se to pohnulo vpřed. O novou lávku pro pěší a cyklisty usiluje městská část Praha 2 již několik volebních období. Vybudováním lávky se otevře prostor i pro nový cyklokoridor směřující z Vinohrad k Vltavě či do Nuslí,“ uvedl místostarosta Prahy 2 Jan Korseska.

ČTĚTE TAKÉ: V Čakovicích mají nově opravený park. Vypráví příběh mistra Jana Husa

Nepřehlédněte