Pražské zprávyPražskýDEN.cz16. února 20212 minuty čtení

Budova Burzy v Holešovicích dostane původní historickou podobu

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Reprezentativní budovu někdejší jateční burzy v areálu Pražské tržnice čeká rekonstrukce. Záměr odsouhlasili pražští radní. Památkově chráněný objekt je kvůli havarijnímu stavu momentálně bez využití. Celková rekonstrukce za přibližně 200 milionů korun uvede Burzu do původního historického stavu. Lidem bude následně sloužit jako restaurace.

„Budova Burzy, v níž sídlila Dobytčí a masná pokladna a také hostinec, byla finančním a společenským centrem Pražské tržnice. Logicky se jedná o nejreprezentativnější stavbu v celém areálu. Chceme jí navrátit zpět její zašlou slávu a uvést ji do původního stavu, aby po celkové rekonstrukci mohla zase sloužit Pražanům i všem návštěvníkům města,“ sdělil Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu, který má areál Pražské tržnice ve své gesci.

ČTĚTE TAKÉ: Podloubí u I. P. Pavlova čeká proměna. Počítá se i s předzahrádkami

Vizualizace budoucí podoby Burzy. Foto: Magistrát hl. m. Prahy
Vizualizace budoucí podoby Burzy. Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Obnova novorenesanční stavby z roku 1895 potrvá zhruba 2 roky a podle prvních odhadů bude stát přibližně 200 milionů korun. V rámci rekonstrukce budou odstraněny novodobé přístavby, jejichž statika je narušená a historické budově Burzy tak neprospívají. Kromě rozsáhlých stavebních prací čekají budovu také restaurátorské práce.

Vizualizace budoucí podoby Burzy. Foto: Magistrát hl. m. Prahy

V prostorách velkoryse pojatého burzovní sálu, osvětleného čtrnácti vysokými okny a zdobeného znaky českých měst, která byla na burze zastoupena, vznikne v budoucnu restaurace asi pro 300 lidí. Venkovní zahrádka, která byla taktéž v minulosti součástí restaurace, nabídne posezení pro dalších 150 hostů.

Celý areál Pražské tržnice postupně čeká kompletní rekonstrukce a budova Burzy má být první vlaštovkou. Další investice, které budou následovat, se týkají revitalizace veřejných prostor, vstupů, nových sítí a oprav dalších budov.

Nepřehlédněte