Pražské zprávyPražskýDEN.cz16. února 20212 minuty čtení

Praha už ví, jak vybere provozovatele oblouků Negrelliho viaduktu

Foto: MOBA studio

Pod nově opraveným Negrelliho viaduktem v Karlíně vznikne v budoucnu odpočinková zóna. Ve zhruba čtyřech desítkách oblouků se usadí komerční i kulturně-kreativní subjekty, které v menší míře doplní začínající podniky. Jednotlivé nájemce vybere speciální komise, kterou sestavuje pražský magistrát.

„Mostní oblouky mají velice zajímavou historii. Již na počátku 20. století byly zabedněny a při rozvoji automobilismu v nich byly umístěny garáže. V tuto chvíli dostanou pro Pražany mnohem atraktivnější využití, kdy zde vznikne zajímavá skladba provozu různorodého charakteru,“ slibuje radní hl. m. Prahy pro oblast správy majetku Jan Chabr.

ČTĚTE TAKÉ: Rohanský ostrov v Praze čeká radikální proměna. Jeho budoucnost přibližuje výstava

Část oblouků bude fungovat v režimu komerčního pronájmu za předem stanovené nájemné, kdy se bude soutěžit typ provozu a program podniku. Nájemní smlouva bude uzavírána na 5 let s možností následného prodloužení.

Vizualizace od ateliéru MOBA studio. Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

Druhým typem bude tzv. „kreativní pronájem“ na 3 roky, rovněž s možností dalšího prodloužení za předem stanovenou cenu. Zhruba 20 procent oblouků bude vyhrazeno různorodým start-upům, které dostanou krátkodobý pronájem na jeden rok.

Nájemce vybere porota

Stejně jaké pražské náplavky budou mít i oblouky viaduktu svého kurátora. Ten bude mimo jiné předsedat komisi pro výběr nájemců, která bude mít celkem deset členů a stane se poradním orgánem hlavního města v otázkách fungování celého prostoru pod viaduktem. V porotě zasednou zástupci hlavního města, městské části Praha 8 a architekti, kteří u celé myšlenky revitalizace stáli od počátku.

Aktuálně také pokračuje projektová příprava úprav veřejných prostranství i samotných vestaveb do oblouků. K podání žádosti o územní rozhodnutí by mělo podle vyjádření magistrátu dojít v prvním pololetí tohoto roku.

ČTĚTE TAKÉ: Proměna zastávek MHD začíná. Hotovo má být do dvou let

Nepřehlédněte