Pražské zprávyPražskýDEN.cz13. února 20212 minuty čtení

Praha 3 vyvěsila vlajku na podporu běloruské opozice

Foto: MČ Praha 3

Radní Prahy 3 vyjádřili solidaritu s běloruskou opozicí vyvěšením běloruské vlajky. Tímto aktem Praha 3 připomenula šest měsíců od podvodných voleb, ve kterých Alexandr Lukašenko obhájil prezidentský úřad s 80 % hlasů. Téměř celý svět označil běloruské volby za zmanipulované a do ulic vyšly statisíce lidí požadujících změnu.

„Nyní, po šesti měsících vytrvalých protestů a tisících zatčených demonstrantů, se však situace nelepší. Proto jsme se, jako Praha 3, rozhodli opětovně vyjádřit podporu demokratickým silám v Bělorusku. Připojili jsme se tak k dalším obcím a institucím a dáváme jasně najevo, že jsme na neutěšenou situaci v Bělorusku nezapomněli,“ vysvětluje Štěpán Štrébl, místostarosta Prahy 3.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 7 vyvěsila běloruskou vlajku. Pražané vyjadřují solidaritu s demonstranty

Po srpnových prezidentských volbách se Alexandr Lukašenko znovu nechal vyhlásit vítězem hlasování. Běloruskem zmítají protesty proti jeho autoritářskému režimu. Výsledky prezidentských voleb odmítla uznat i Evropská unie. Opozice je prohlásila za zfalšované a požaduje Lukašenkovu demisi a vyhlášení nových voleb.

Instituce po celém světě vyvěsily ve znamení solidarity běloruskou historickou vlajku. Bělorusko ji nyní oficiálně nepoužívá a stala se tak symbolem opozice.

„Fandíme lidem z Běloruska při hledání jejich cesty ke skutečné demokracii. Z vlastní zkušenosti vím, že i takováto symbolická podpora vyjádřená přes státní hranice je pro řadu z nich důležitá a pomáhá jejich odhodlání bojovat za správnou věc. Současně chceme vyjádřit sounáležitost i všem Bělorusům žijícím v České republice,“ uzavírá Jiří Ptáček, starosta Prahy 3.

Nepřehlédněte