Kam vyrazitPetra Domašínská28. prosince 20172 minuty čtení

Unikátní výstava představuje osobnost malíře Josefa Lady

Expozice je k vidění v Galerii Tančící dům do 1. 4. 2018.

Až do 1. dubna 2018 můžete v Tančícím domě navštívit výstavu s názvem Sedmičky Josefa Lady, která přináší obsáhlý vhled do malířovy tvorby i osobního života.

Ve čtyřech patrech Tančícího domu je vystaveno na 400 děl, některá z nich poprvé od roku 1957. V prvním patře a druhém podzemním podlaží jsou k vidění známé Ladovy obrazy jako Rvačka v hospodě (1943), Ponocný (1948) či Tři koledníci na sv. Štěpána (1942) i méně známé ilustrace jako je Mikuláš, anděl a čert (1940), skica Ročních období, která vznikla okolo roku 1940, Volební karikatury I. a II. z 20. let nebo obraz Radecký a kanonýr Jabůrek, který byl naposledy vystaven v roce 1957.

ČTĚTE TAKÉ: Jak funguje DNA? Národní muzeum otevřelo výstavu Doba genová

Návštěvníci si zde mohou prohlédnout také ilustrace časopisů a knih včetně slavného Haškova Švejka. První podzemní podlaží představuje návštěvníkům tvorbu pro děti a to za pomoci řady interaktivních exponátů jako jsou tablety s webovou aplikací na motivy obrázků Josefa Lady, auto s animací večerníčku Bubáci a hastrmani či maketa knihy Kaňka do pohádky, kterou mohou děti prolézat. Připraveno je i promítání pohádek.

V přízemí galerie mohou návštěvníci nahlédnout do soukromého života Josefa Lady. K vidění je zde rodokmen Ladovy rodiny, model malířovy pracovny a jeho další osobní věci. Součástí přízemí jsou i filmové kostýmy, které Lada navrhl.

Výstava Sedmičky Josefa Lady je největší přehlídkou Ladovy tvorby v Praze za posledních deset let, díla jsou zapůjčena z osmi muzeí, galerií a od soukromých sběratelů. Je symbolicky umístěna v Tančícím domě v oblasti Podskalí, části Prahy mezi Jiráskovým náměstím a Výtoní, kde Josef Lada žil.

Nepřehlédněte