Pražské zprávyKristián Vích12. února 20212 minuty čtení

Úspěch světové úrovně. Pražští botanici vypěstovali vzácnou masožravku

Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Kurátorům a zahradníkům Botanické zahrady hl. m. Prahy se povedl evropský unikát. Pomocí ručního opylování vypěstovali semena vzácné masožravky láčkovky uťaté (Nepenthes truncata). Po devíti měsících se nyní zahrada může pochlubit četným potomstvem.

„Jsme v Evropě pravděpodobně zcela první botanickou zahradou, které se podařilo láčkovku uťatou generativně rozmnožit. Což je jak pro naše zahradníky, tak i pro kurátory velký úspěch, na který jsme opravdu hrdí. O to víc, že se jedná o tak atraktivní druh, jakým tato obří láčkovka bezesporu je,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

ČTĚTE TAKÉ: Orangutaní mládě z pražské zoo již prozkoumává svůj výběh

V přírodě jsou vzácné

Láčkovka uťatá se ve volné přírodě vyskytuje již vzácně, je proto chráněná mezinárodní úmluvou CITES. V přirozeném prostředí roste na filipínském ostrově Mindanao.

„Tento druh je velmi nápadný. Má totiž jedny z největších pastí mezi masožravými rostlinami, mohou být i více než 40 centimetrů dlouhé. Snadno se od jiných druhů rozpozná podle svých rozšířených řapíků, které vypadají jako uťaté. Právě díky nim dostala své vědecké a české jméno,“ dodal Vlastik Rybka, náměstek pro odbornou činnost Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Kolekce je unikátní

Soubor masožravých rostlin patří k významným sbírkám trojské botanické zahrady. Láčkovky zaujmou nejen svými pastmi, ale i tím, že tvoří samčí a samičí jedince. Zahrada má ve sbírce sestavené páry u šesti druhů

Tato kolekce je i ve světovém měřítku jedinečná. Dvě rostliny do ní přibyly už v roce 2003. Od té doby sice opakovaně kvetly, ale až vloni se povedlo, aby obě pohlaví vytvořila květenství současně, a bylo tedy možné provést přenos pylu ze samčí na samičí rostlinu.

ČTĚTE TAKÉ: V pražské zoo se vylíhli tři samečci vzácné želvy Smithovy

Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Po odkvětu v semenících uzrálo mnoho desítek lehkých vřetenovitých semen a ty zahradníci vyseli. Díky jejich péči semínka vyklíčila a povedlo se tak rozšířit pěstovanou skupinu tohoto vzácného druhu o nové exempláře. Přebytky bude v budoucnu možné poskytnout dalším botanickým zahradám.

Nepřehlédněte