Pražské zprávyKristián Vích10. února 20212 minuty čtení

Pražská záchranka bude mít dvě nová výjezdní stanoviště

Foto: Tadeáš Havlík

Síť výjezdových stanovišť Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy (ZZS HMP) se rozroste. Zástupci Prahy se dohodli s vedením pražské záchranky a řediteli Nemocnice sv. Alžběty Na Slupi a Nemocnice Na Františku na zřízení dvou výjezdových stanovišť v prostorách těchto nemocnic.

Jako první by mělo být hotové výjezdové stanoviště v Praze 1 v areálu Nemocnice Na Františku. Se zahájením jeho provozu se počítá koncem letošního roku. Nemocnice poskytne záchranářům část svých přízemních prostor, které nyní využívá jako sklad. Magistrát tyto prostory na své náklady zrekonstruuje a stavebně přizpůsobí potřebám záchranářů. Na tomto stanovišti bude fungovat jeden tým záchranářů, který bude mít k dispozici parkovací stání pro dvě sanitní vozidla.

ČTĚTE TAKÉ: Léto se naposledy vrátí. Meteorologové slibují tropické teploty

Druhé výjezdové stanoviště by mělo začít fungovat nejpozději na začátku příštího roku v Praze 2 v nemocnici sv. Alžběty Na Slupi. Záchranáři zde aktuálně využívají prostor malé přízemní budovy, která již neposkytuje vyhovující zázemí a kvůli nízké kapacitě ji využívá jen jeden tým záchranářů. Nahradí ji modulově řešená stavba, která zajistí funkčnější zázemí a lepší pracovní podmínky, v nichž budou fungovat dvě jednotky záchranářů. Parkovací stání je koncipováno pro tři vozy zdravotnické záchranné služby.

„Je až s podivem, v jak nedůstojných podmínkách musí pracovat lidé, kteří zachraňují lidské životy. Jsem ráda, že se nám v poslední době daří splácet letitý dluh města vůči pražským záchranářům. Zajištění důstojných pracovních podmínek považuji za projev uznání a respektu práce záchranářů,“ říká Milena Johnová, radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky.

V různých městských částech po celé Praze se aktuálně nachází 20 výjezdových stanovišť, jedno Zdravotnické operační středisko a stanoviště Letecké záchranné služby na Praze 6 – Ruzyni. Ve střednědobém horizontu počítá Praha s umístěním výjezdových v Klánovicích, v Suchdole a v Modřanech. V roce 2022 má město v plánu dokončení nové základny v Argentinské ulici, která naváže na výstavbu budovy Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. Započatá je také příprava projektování rozsáhlé přestavby základny v ulici 28. pluku a v areálu v Nádražní ulici.

Nepřehlédněte