Pražské zprávyPražskýDEN.cz25. ledna 20211 minuta čtení

Praha si nechala spočítat skutečný počet obyvatel. Od oficiálních údajů se liší

Foto: Unsplash

V hlavním městě žije dlouhodobě o čtvrt milionu lidí více, než jich je trvale přihlášeno. Vyplývá to z průběžné analýzy, kterou pro vedení města vypracovává odborná firma.

Analýza vychází z anonymizovaných geodemografických dat mobilních operátorů. Tyto informace jsou k dispozici za devět vybraných měsíců z průběhu let 2018, 2019 a 2020. Zdrojová data jsou podrobně tříděna a kalibrována, aby byla očištěna od duplicit a SIM-karet, které se nacházejí například v přístrojích nebo technických zařízeních nebo nejsou používány, ale do sítí se hlásí.

ČTĚTE TAKÉ: Sčítání lidu startuje tento týden. Na splachovací toaletu už se ptát nebude

Z dat vyplývá, že na území Prahy dlouhodobě skutečně žije zhruba 1 570 000 obyvatel, přičemž i v roce 2020 ovlivněném pandemií COVID-19 takto ověřený počet „pražských rezidentů“ neklesal, ale mírně vzrostl. Z pohledu těchto dat od února roku 2018 do září roku 2020 stoupl počet osob dlouhodobě žijících v Praze o cca 30 tisíc. Podle evidence ČSÚ ke konci září 2020 bylo k trvalému pobytu v Praze přihlášeno pouze cca 1 330 000 obyvatel.

„Vláda by to měla zohlednit v rozpočtovém určení daní. Protože jinak přicházíme o 8-10 miliard korun ročně. Kdybychom v Praze tyto peníze měli k dispozici, mohli bychom například stavět nové byty, které tady tak zoufale chybí,“ okomentoval výsledky analýzy primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Nepřehlédněte