Pražské zprávyPražskýDEN.cz20. ledna 20212 minuty čtení

Pražské letiště odbavilo nejméně cestujících za poslední čtvrt století

Foto: Letiště Praha

Během loňského roku bylo na Letišti Václava Havla Praha odbaveno celkem 3 665 871 cestujících, co je nejméně za posledních 25 let. Na provoz letiště měla dopad pandemie koronaviru a související restrikce pro cestování a celosvětový pokles poptávky po létání.

V porovnání s rokem 2019 bylo odbaveno o 79 % cestujících méně. Během ledna a února loňského roku se z Prahy létalo na přímých linkách do celkem 111 míst po celém světě. V dalších měsících byla nabídka destinací již omezená a měnila se v závislosti na epidemiologické situaci. Cestujícím byly v tomto období k dispozici lety průměrně do 87 destinací.

ČTĚTE TAKÉ: Praha cyklistická. Letos přibude 21 kilometrů nových cyklostezek

Za uplynulý rok se na Letišti Václava Havla Praha uskutečnilo celkem 54 163 vzletů a přistání (tzv. pohybů). Oproti roku 2019 klesl počet pohybů o 65 %. Tradičně nejoblíbenější byly linky mezi Českou republikou a Velkou Británií. Následovala spojení do Francie, Itálie, Ruska a Španělska. Z destinací byl v roce 2020 opět nejoblíbenější Londýn, následovaný Amsterdamem, Paříží, Moskvou a Frankfurtem.

Letiště počítá s návratem cestujících

Letišti Václava Havla Praha avizuje, že je připraveno na postupný návrat leteckých společností a cestujících, ke kterému by mělo začít docházet v průběhu tohoto roku. Aktuálně mohou cestující využít přímá letecká spojení do více než dvacítky destinací. Odbavení cestujících probíhá za přísných hygienických podmínek.

Dostupnost dalších přímých leteckých spojení bude záležet zejména na vývoji epidemiologické situace, která rozhodne o případném uvolnění podmínek pro vycestování. Významnou roli bude hrát také míra a rychlost proočkování v Evropě a nastavená jednotná pravidla pro létání.

„Letiště má připravenou strategii k podpoře co nejrychlejšího návratu leteckých spojení z Prahy. Jedná se primárně o podporu poptávky, na základě které se letecké společnosti rozhodují o obnovení provozu svých linek. Na podpoře příjezdového cestovního ruchu spolupracujeme také s našimi partnery, například agenturou CzechTourism, Prague City Tourism nebo Středočeskou centrálou cestovního ruchu,“ uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

ČTĚTE TAKÉ: Bubenečským tunelem několik nocí neprojedete

Nepřehlédněte