LifestyleJaroslava Linková19. ledna 20213 minuty čtení

Životního partnera poznáte podle chování. Na některé lidi si dávejte pozor

Foto: Unsplash

Jak poznat životního partnera, se kterým zestárnete? Kdyby na to existoval jednoznačný návod – to by bylo na světě dobře! Ale bohužel nic takového nemáme, a tak nezbývá, než se spolehnout na vlastní instinkt a také na generacemi prověřené zkušenosti.

Mnozí z nás dají na takzvaný první dojem. Protějšek se vám na první pohled zalíbí a přitahuje vás to k němu tak mocně, že se ozve srdce a mozek přestane pracovat. Často takový vztah i vyjde, ale procento úspěchu je v tomto případě dost malé. Mějte na paměti, že osoba, v níž se na první pohled vzhlédnete, nemusí zevnitř vypadat tak skvěle jako zvenčí. A pak mohou přijít problémy, trápení a duševní bolest při rozchodu, který se vy ale obvykle snažíte – a to velmi nesprávně – co nejvíce oddalovat.

ČTĚTE TAKÉ: Duše potřebuje každodenní péči. Zásady psychohygieny mnoho lidí zanedbává

Na druhé straně, pokud se vám někdo vizuálně nelíbí, je zbytečné hledat v něm hloubku a čistý charakter – přece se nebudete celý život, anebo jeho značnou část, dívat na někoho, kdo je vám fyzicky nepříjemný.

Co je důležité

Člověk by měl potencionálních partnerů poznat víc, než se rozhodne pro toho, s nímž bude chtít založit rodinu a snášet s ním trampoty každodenního života. Ale pozor! Na svém charakteru musíte pracovat i vy, nestačí mít jen požadavky na vyhlídnutý protějšek!

K idylickému soužití a harmonickému vztahu je nutná vzájemná tolerance – musíte se oba naučit kompromisům. Nezbytnou součástí vztahu, jemuž říkáme na počátku láska, je vzájemná úcta a důvěra. A to všechno nepřijde samo sebou. Na partnerském vztahu se musí neustále pracovat. A co víc – naučit se odpouštět! I proto, že to možná jednou sami budete potřebovat. Člověk totiž není neomylný a chyby (pokud nejsou fatální) k našemu životu prostě patří.

Na počátku – tedy v době, kdy se začínáte s opačným pohlavím seznamovat, si ujasněte, co všechno od budoucího partnera očekáváte. Na druhé straně si seriózně sami pro sebe zodpovězte, jestli jste schopni totéž dát partnerovi vy.

ČTĚTE TAKÉ: Nadčasová pouta lásky. Charakteristiky vztahu, který přetrvá celý život

Čeho se vyvarovat

  • Chcete-li se za každou cenu vdávat nebo ženit, neupínejte se k někomu, kdo má zájem pouze o volný vztah či svazek.
  • Vyhněte se tomu, kdo je na čemkoliv závislý – nevěřte, že by se kvůli vám mohl změnit, mnozí se už v tomto pořádně spálili.
  • Nehledejte vážný vztah přes sociální sítě – a když tak pouze přes seriózní seznamku. Na sítích vám každý napovídá, co chce, a vy – bohužel – tomu uvěříte. Ono se to člověku, který se chce seznámit tímto způsobem, protože jinou možnost moc nemá – tedy vám, velice dobře čte, anebo se tomu příjemně naslouchá… Ale pozor realita může být zcela jiná. Lidé spolu dnes neumí žít – možná právě sociálně sítě je rozdělují. Dokud komunikujete elektronicky, nemusíte ani jeden nic slevovat ze svých nároků, ničemu se přizpůsobovat, obhajovat své názory a postoje, atd. Ale v realitě je to jiné. Tam jsou ohleduplnost, empatie, přizpůsobivost, takt, dobré slovo a dobrá nálada potřebné dnes a denně.
  • Sledujte, zda partner nemá sklony k agresivitě, puntičkářství a nadřazenosti. Mohli byste skončit jako týraná osoba. Častěji se to týká žen, ale občas slýcháme i o týraných mužích.

Co je v partnerství ku prospěchu

  • Když si dobře rozumíte v sexu.
  • Když máte alespoň jeden společný zájem.
  • Ve vztahu platí doslova „v nouzi poznáš přítele“ – důležitější, než společně prožité krásné chvíle, je umět táhnout za jeden provaz ve chvílích těžkých. Musíte se zkrátka naučit problém společnými silami přemoci. Stává se však, že partnery problémy spíš rozdělují.

A jak že je to tedy s láskou? Jestli jste do sebe vzájemně opravdově zamilovaní, poznáte jak vy sami, tak i vaše okolí. Pokud k sobě cítíte jen lásku vlastnickou, pravděpodobně to s vaším vztahem a soužitím nedopadne dobře. Pokud k sobě vzplanete láskou bezpodmínečnou, máte vyhráno.

Nepřehlédněte