MagazínPetra Domašínská19. ledna 20211 minuta čtení

RECEPT: Lahodný mrkvový krém

Mrkvový krém

Foto: Unsplash.com

Nejen v chladném zimním období přijde vhod teplá polévka na prohřátí. Pokud máte rádi mrkev, můžete si z ní připravit lahodný mrkvový krém. Nejen že zasytíte hladový žaludek, ale ještě tělu dopřejete pořádnou dávku živin.

Mrkev je považována za zdroj cenných antioxidantů, vitamínů, minerálů a stopových prvků, které organismus potřebuje mj. i proto, aby se mohl lépe bránit všudypřítomným zákeřným bacilům

ČTĚTE TAKÉ: Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou

V mrkvi najdeme vysoký obsah vitamínů A, B, C, E a K, ale i kyselinu listovou a askorbovou. Účinky těchto látek na naše tělo jsou různorodé a vydaly by na samostatný článek. Pojďme se ale již nyní pustit do samotné přípravy mrkvového krému!

Suroviny na mrkvový krém

  • 6 středně velkých mrkví
  • 1 cibule
  • 300 ml smetany na vaření
  • 1 l vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 40 gramů másla
  • špetku kari koření
  • kousek čerstvého zázvoru
  • mletý pepř
  • sůl

Postup

Nejprve si očistíme mrkev, cibuli a zázvor. Cibuli nakrájíme na menší kousky a pár minut orestujeme na olivovém oleji společně s máslem. Pak přidáme nastrouhaný zázvor, mrkev (nakrájenou na kolečka) a opět několik minut restujeme.

Následně vše zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme kořením a zahustíme smetanou. Do hotového krému můžete podle chuti přidat i nastrouhaný chedar. Na úplný závěr dozdobíme čerstvými bylinkami.

Nepřehlédněte