MagazínIvana Kratochvílová18. ledna 20212 minuty čtení

Zázrak jménem ovesné vločky. Proč se vyplatí jíst je každý den

Foto: Pixabay.com

Ovesné vločky můžeme zařadit mezi nejzdravější potraviny ze všech. Oblíbili si je sportovci, doporučují je výživoví poradci. Pokud jste jim ale ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že byste to měli napravit.

Řada studií dokládá, že ovesné vločky jsou skutečně prospěšné pro naše zdraví. Nejlepší čas pro jejich konzumaci je ráno. Snídaně je v mnoha ohledech nejdůležitější jídlo dne a vločky například s jogurtem a ovocem vám dodají dostatek energie i živin. Pojďme si nyní shrnout důvody, kvůli kterým se vyplatí jíst je pravidelně.

ČTĚTE TAKÉ: Nemocné ledviny má každý desátý. Poznat příznaky bývá obtížné

Vláknina

Ovesné vločky obsahují velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny. To z nich dělá jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu. Před obědem vás tak nebude trápit vlčí hlad, který mnozí zahánějí nejrůznějšími nezdravými pamlsky a pak přibírají nechtěné kilogramy. Vláknina funguje také jako stabilizátor glukózy, prospívá trávicímu traktu, bojuje proti zácpě a podílí se na vyživování organismu.

Ovesné vločky by neměly chybět v žádné zdravé snídani. Foto: Unsplash.com

Nenasycené mastné kyseliny

Pravidelnou konzumací ovesných vloček můžete dostat pod kontrolu vysoký cholesterol. Mohou za to omega-3 nenasycené mastné kyseliny ve vločkách. Kromě toho tyto látky zabraňují vzniku krevních sraženin a působí protizánětlivě. Pomáhají také odbourat menstruační bolesti a jsou prospěšné pro mladistvý vzhled pokožky.

Mangan

Ovesné vločky obsahují hodně manganu. Tento stopový prvek si organismus nedokáže odkládat na horší časy, takže ho tělu musíme dodávat pravidelně. Mangan je důležitý pro zdraví zubů a kostí. Jako antioxidant se podílí na látkové výměně a také podporuje činnost imunitního systému a zdraví nervové soustavy.

ČTĚTE TAKÉ
Bazalka funguje i jako všestranný lék na nejrůznější neduhy

Tryptofan

Tato esenciální aminokyselina je doslova zázrakem pro naši psychiku. Pomáhá odbourávat úzkosti a deprese, účinně pomáhá i při stresu a poruchách spánku. Účinky tryptofanu podporují také některé vitamíny ze skupiny B, kterých ovesné vločky rovněž obsahují mnoho – mj. zlepšují paměť a schopnost soustředění.

ČTĚTE TAKÉ: Bazalka funguje i jako všestranný lék na nejrůznější neduhy

Vitamín K

V ovesných vločkách se nacházejí i další prospěšné látky a živiny jako vápník, železo, fosfor, zinek nebo vitamín K. Ten je potřebný pro správnou srážlivost krve. Občas se mu také přezdívá „vitamín dlouhověkosti“, protože snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění.

Nepřehlédněte