LifestyleTereza Běhalová18. ledna 20212 minuty čtení

Riziko rakoviny výrazně narůstá při nedostatku pohybu

Foto: Unsplash.com

Ke zdravému životnímu stylu nepatří jen správná strava a dodržování zásad psychohygieny. Výzkum amerických vědců upozorňuje ještě na jednu důležitou součást. Pokud berete prevenci smrtelných chorob vážně, neměli byste ji podceňovat.

Lenoši, gaučáci a všichni ostatní, pro které je každý krok navíc utrpením, jsou v porovnání se zbytkem populace výrazně více ohroženi rakovinou. Zjistila to studie vědců z Texaské univerzity. Výzkumníci pozorovali celkem 8 tisíc osob a dospěli k závěrů, že ti, kteří vedou sedavý způsob života, mají až o 82 procent vyšší šanci na úmrtí způsobené onkologickým onemocněním.

ČTĚTE TAKÉ: Míra IQ ovlivňuje, zda vstoupíte do manželství. U každého pohlaví ale jinak

„Jedná se o první studii, která jednoznačně dokazuje spojitost mezi úmrtím na rakovinu a minimálním pohybem,“ cituje docentku Susan Gilchristovou odborný časopis JAMA Oncology.

O pozitivním vlivu pohybu na lidské zdraví již nikdo nepochybuje. Foto: Unsplash.com

Jak výzkum probíhal

Vědci sledovali mezi lety 2009 až 2013 celkem 8 tisíc dospělých starších 45 let. Účastníci nosili po dobu jednoho týdne akcelerometr, který zaznamenával jejich pohyb. Měření se pak během sledovaného období několikrát opakovalo.

Z výsledků vyšlo, že ti, kteří se hýbali nejméně, měli statisticky největší šanci na úmrtí v důsledku rakoviny. V porovnání s těmi, kteří se hýbali nejvíce, vzrostlo riziko až o 82 procent. V číslech je přitom zohledněn věk, pohlaví i specifické choroby daných jedinců.

Dobrá zpráva

Výzkum zjistil ještě jednu zajímavou věc. Riziko rakoviny mohou lenoši výrazně snížit tím, že zapojí pohyb do svého života. Ukázalo se, že ti, kteří začali denně praktikovat lehkou formu pohybu po dobu 30 minut, dokázali snížit šanci na rakovinu o 8 procent. Středně náročný pohyb pak snižuje riziko rakoviny až o 30 procent.

ČTĚTE TAKÉ: Klíšťová encefalitida bývá zpočátku nenápadná. Nakazit se můžete i z mléka

Další významné zdravotní benefity pohybu

  • snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév
  • redukuje váhu, čímž se předchází obezitě
  • uvolňuje endorfiny, takže se cítíme šťastnější
  • funguje jako prevence cukrovky II. typu
  • zabraňuje vzniku osteoporózy

Nepřehlédněte