Pražské zprávyKristián Vích18. ledna 20212 minuty čtení

Zvláštního papouška odchovali v pražské zoo. Je to mimořádný úspěch

Foto: Zoo Praha

Zoo Praha si na své konto připsala další významné prvenství. Jako vůbec první zoologická zahrada v kontinentální Evropě odchovala trichu orlího, významně ohroženého a vzhledově velmi zvláštního papouška.

Tricha orlí žije v deštných lesích nižších poloh novoguinejských velehor. Právě tady jej domorodci loví pro jeho červené peří, kterým si zdobí čelenky. „Podle nedávného průzkumu Wildlife Conservation Society je kvůli uspokojení tamní poptávky zabito každoročně 8 % celkové předpokládané populace trichů orlích,“ přibližuje ohrožení tohoto druhu ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

ČTĚTE TAKÉ: Místo techniky živá zvířata. Ovce a kozy spásají pražské louky a stráně

Ze života trichů

Trichové orlí nehnízdí v opuštěné dutině stromu jako většina ostatních papoušků. „Pro stimulaci hnízdění si dutinu v tlejícím kmeni potřebují sami vyhloubit. Připravili jsme jim tedy kmen a dutinu ještě zcela napěchovali hoblinami. Trichové si prokousali vstupní otvor a vynášeli hobliny z dutiny, čímž se evokovala právě tato hnízdní adaptace,“ popisuje přípravy pro úspěšný odchov kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Zoo Praha chová trichy orlí od roku 2014. Tehdy získala první ptáky od českého chovatele Čestmíra Drozdka, který je v posledních deseti letech nejúspěšnějším chovatelem tohoto druhu na světě. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Odchov je náročný

Mláděti odchovávanému v zázemí jsou nyní téměř dva měsíce a váží více než 600 gramů. Chovatelé jej musí krmit každých pět hodin, a to i v nočních hodinách. Má to totiž svůj důvod.

Trichové mají na svém jídelníčku hlavně ovoce a vyznačují se rychlým trávením, takže při déle trvající pauze by mládě mohlo hladovět a ztrácet na váze. Papoušek dostává směs papáji, banánu, instantní směsi pro lorie a dokrmovací směsi s přídavkem podpůrných látek.

Pohlaví mláděte zatím ještě není známé. Dospělé trichy orlí chová Zoo Praha v novoguinejské expozici Rákosova pavilonu.

ČTĚTE TAKÉ: Vzácné bezhřívé zebry se nastěhovaly do pražské zoologické zahrady

Nepřehlédněte