Kam vyrazitPražskýDEN.cz12. ledna 20211 minuta čtení

Jak se ženám žije ve městech, která navrhovali muži?

Foto: CAMP

Centrum architektury a městského plánování (CAMP) uspořádá ve čtvrtek online rozhovor s kanadskou urbánní geografkou Leslie Kern.

Vnímáme města všichni stejně? Navrhujeme je pro auta nebo kola? Pro ženy či muže? Vytváříme pro sebe přátelské nebo nepřátelské prostředí? A proč je potřeba plánovat města pro všechny?

ČTĚTE TAKÉ: Výstava ukazuje, jakým směrem by se Praha mohla v budoucnu vyvíjet

Těmto otázkám se věnuje kanadská urbánní geografka a rovněž profesorka a spisovatelka Leslie Kern. V roce 2019 vydala knihu Feminist City, ve které pomocí osobních příběhů popisuje, jak je pro ženu složité fungovat ve městech, jenž plánovali muži. Kern však překračuje hranice očekávané rétoriky.

Nezkoumá jen život ženy ve městě. Mluví o současné společnosti rozvedených lidí, singles, lidí s etnickým původem, rodinách s nižšími příjmy. Na plánování města je potřeba se dívat komplexně a vnímat přitom nedílnou přítomnost různorodých skupin obyvatelstva.

Urban Talks s Leslie Kern se uskuteční ve čtvrtek 14. 1. od 19 hodin a rozhovor s geografkou povede architektka a urbanistka Milota Sidorová. Živé vysílání bude možné sledovat na Facebooku CAMPu.

Série Urban Talks pravidelně představuje přednášky hvězdných zahraničních architektů a urbanistů. Sekci Urban Talks najdete na webu www.campuj.online/urbantalks.

ČTĚTE TAKÉ: Nákladové nádraží Žižkov poskytne domov pro 23 tisíc lidí. Budoucnost čtvrti ukazuje výstava

Nepřehlédněte