MagazínIvana Kratochvílová5. ledna 20212 minuty čtení

Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje

Foto: Pixabay.com

„Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek.

Pro správné fungování organismu jsou nezbytně nutné minerální látky. Tělo si je však nedokáže vyrobit samo, a tak je odkázáno na to, co mu dodáme prostřednictvím potravy.

V kuchyňské soli najdeme sodík a chlor. V rozumném množství se tyto látky podílejí na udržování rovnováhy tekutin, podporují funkci nervů, svalů a srdce a nezbytné jsou i pro řadu dalších procesů. Jenomže…

Solíme příliš

Spotřeba soli v Česku je podle odborníků alarmující. Každý Čech sní v průměru 6 kilogramů soli za rok, což je 16,5 gramů za den. To je více než trojnásobné množství doporučené denní dávky. Podle Světové zdravotnické organizace by měl průměrný zdravý člověk denně přijmout 4 až 6 gramů soli. Takové množství se vejde na jednu kávovou lžičku.

Ovšem pozor, neměli bychom zapomínat, že řada potravin (především průmyslově zpracovaných) už sůl obsahuje. Takže pokud máte ve zvyku hodně dochucovat jídlo solí a tyto produkty vyhledáváte, je téměř jisté, že doporučenou hranici překračujete.

Riziko smrtelných chorob

Při dlouhodobém nadměrném přísunu soli může docházet k nejrůznějším zdravotním problémům. Zejména se jedná o vysoký krevní tlak, čímž se zatěžuje a poškozuje srdce a celý kardiovaskulární systém, což může v konečném důsledku vést až k infarktu nebo mrtvici. Sůl pak představuje velký nápor také pro ledviny.

Jak solit méně

Pokud chcete zkusit snížit příjem soli, stačí dodržovat několik zásad. Při vaření zkuste sůl nahradit čerstvými bylinkami, limetovou šťávou, ořechy, olivovým olejem nebo aromatickými houbami.

Vařte jen z čerstvých surovin. Pokud už přece jenom koupíte konzervované polotovary, zajímejte se na etiketě, kolik soli výrobek obsahuje. Hotové jídlo nedochucujte solí, ale ani tekutými dochucovadly.

Slaná chuť je návyková, takže bude chvíli trvat, že si na nový režim zvyknete. Pokud ale nějaký čas vydržíte, odměnou vám bude lepší zdravotní stav a nižší riziko předčasné smrti.

Čtěte také…
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.