MagazínIvana Kratochvílová5. ledna 20212 minuty čtení

Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje

Foto: Pixabay.com

„Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek.

Pro správné fungování organismu jsou nezbytně nutné minerální látky. Tělo si je však nedokáže vyrobit samo, a tak je odkázáno na to, co mu dodáme prostřednictvím potravy.

ČTĚTE TAKÉ: Mátový čaj neléčí jen žaludek. Vědci odhalili ještě jeden velký přínos

V kuchyňské soli najdeme sodík a chlor. V rozumném množství se tyto látky podílejí na udržování rovnováhy tekutin, podporují funkci nervů, svalů a srdce a nezbytné jsou i pro řadu dalších procesů. Jenomže…

Solíme příliš

Spotřeba soli v Česku je podle odborníků alarmující. Každý Čech sní v průměru 6 kilogramů soli za rok, což je 16,5 gramů za den. To je více než trojnásobné množství doporučené denní dávky. Podle Světové zdravotnické organizace by měl průměrný zdravý člověk denně přijmout 4 až 6 gramů soli. Takové množství se vejde na jednu kávovou lžičku.

Ovšem pozor, neměli bychom zapomínat, že řada potravin (především průmyslově zpracovaných) už sůl obsahuje. Takže pokud máte ve zvyku hodně dochucovat jídlo solí a tyto produkty vyhledáváte, je téměř jisté, že doporučenou hranici překračujete.

Riziko smrtelných chorob

Při dlouhodobém nadměrném přísunu soli může docházet k nejrůznějším zdravotním problémům. Zejména se jedná o vysoký krevní tlak, čímž se zatěžuje a poškozuje srdce a celý kardiovaskulární systém, což může v konečném důsledku vést až k infarktu nebo mrtvici. Sůl pak představuje velký nápor také pro ledviny.

ČTĚTE TAKÉ: Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé

Jak solit méně

Pokud chcete zkusit snížit příjem soli, stačí dodržovat několik zásad. Při vaření zkuste sůl nahradit čerstvými bylinkami, limetovou šťávou, ořechy, olivovým olejem nebo aromatickými houbami.

Vařte jen z čerstvých surovin. Pokud už přece jenom koupíte konzervované polotovary, zajímejte se na etiketě, kolik soli výrobek obsahuje. Hotové jídlo nedochucujte solí, ale ani tekutými dochucovadly.

Slaná chuť je návyková, takže bude chvíli trvat, že si na nový režim zvyknete. Pokud ale nějaký čas vydržíte, odměnou vám bude lepší zdravotní stav a nižší riziko předčasné smrti.

Nepřehlédněte