LifestyleIvana Kratochvílová4. ledna 20212 minuty čtení

Když měsíc nebudete pít alkohol, tohle se stane s vaším tělem

Foto: Pixabay.com

Omezit pití alkoholu nebo s ním úplně přestat je častým novoročním předevzetím. Ne každý ale zvládne takový režim dodržovat. Sklenička dobrého pití je přece tak lákavá. Možná pro vás ale máme motivaci.

Zhruba 10 procent lidí v České republice pije alkohol každý den. Stejné množství si více než jednu skleničku dopřává obden. Podle lékařů je toto množství rizikové. Alkohol má negativní vliv na všechny orgány v lidském těle a při dlouhodobém pití je může nevratně poškodit.

ČTĚTE TAKÉ: „Zdravější“ alternativy cigaret? Odborníci bijí na poplach a požadují přísnější regulaci

Proč nepít?

Vědecké výzkumy říkají, že když zvládnete měsíc nevypít ani kapku alkoholu, získáte tím do budoucna větší sebekontrolu nad konzumací. Kromě toho pocítíte příliv nové energie a zlepší se i kvalita vašeho spánku.

Alkohol funguje močopudně, což má za následek matný vzhled pleti, vrásky kolem očí a snížení elasticiky pokožky. To všechno ale zmizí, když se alkoholu nejméně na měsíc zřeknete. Kromě toho bude patrný i úbytek váhy.

Neméně příjemným benefitem abstinence je zvýšení sexuálního prožívání. Je sice pravda, že alkohol zvyšuje sexuální touhu a odstraňuje zábrany, ale kvalita samotného aktu většinou nestojí za nic. Dalším důvodem, proč přestat pít, může být zlepšení reprodukčního zdraví.

Mnozí lidé k alkoholu sáhnou při stresových situcích. Staré dobré přísloví říká, že alkohol sice spláchne všechny problémy, avšak tyto „potvory“ umí plavat. Po měsíčním nepití většina lidí udává zlepšení duševního rozpoložení – prožívají méně smutných nálad a více radosti.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 2 plánuje vybudovat dům pro seniory s Alzheimerem

Jak překonat nátlak

Část lidí s alkoholem nedokáže přestat kvůli sociálnímu nátlaku. Kdo by neznal věty jako: „Jedna sklenička ti přece nic neudělá!“ nebo „Nedělej Zagorku a dej si taky!“ Rozhodnutí stát se abstinentem nemají lehké ti, kteří hůře zvládají stát si za svými názory.

Už několikátý rok probíhá v České republice výzva Suchej únor. Zapojit se do ní může každý. Během této akce můžete nejen na vlastní kůži pocítit, jak se vyloučení alkoholu příznivě podepíše na vašem těle. Zároveň tím získáte jakési pomyslné „beranidlo“ na okolí, které se vás snaží k pití přimět.

Nepřehlédněte