MagazínKristián Vích1. ledna 20212 minuty čtení

Rok 2020? Lidstvo už zažilo mnohem horší časy. Umíraly desítky miliónů lidí

Foto: Unsplash.com

Na uplynulý rok 2020 zřejmě nikdo z nás nezapomene. Svět se doslova ze dne na den změnil a pro mnohé bohužel k horšímu. Při příchodu nového roku si tentokrát všichni navzájem přáli, aby ten příští byl už konečně lepší a normálnější. Ale objektivně vzato si lidstvo zatím naštěstí nežije zase tak špatně. V nepříliš vzdálených dějinách totiž byly i horší etapy.

Velmi těžké období zažíval svět v polovině 14. století. Celou Evropu i Asii postihl Černý mor. Epidemie smrtelné nemoci si vyžádala desítky miliónů mrtvých. První zmínky o nemoci pocházejí z Číny kolem roku 1330. Koncem roku 1349 již byla morem nakažena polovina Evropy a o pár let později už před ním nebylo úniku takřka nikde.

ČTĚTE TAKÉ: Rok 1891: Drsné soužití Eskymáků. Domácí násilí na mužích, útoky nožem i láskyplné usmiřování

Ještě horší situace ale byla v roce 536, kdy se nad Evropou, Středním východem a částí Asie objevil sopečný mrak. Na svědomí ho měl výbuch islandské sopky. Erupce zahalila celou severní polokouli na dlouhé měsíce zplodinami a kouřem. Průměrná teplota klesla o 2,5 stupně Celsia a na některých místech prý dokonce sněžilo i v létě. To mělo za následek obrovský hladomor a vymírání populace ve velkém.

Zlé časy zažíval svět i kolem roku 1918. Všichni si sice oddechli po skončené Velké válce, při které zemřelo nejméně 10 miliónů lidí, ovšem na obzoru se zjevila nová hrozba – epidemie španělské chřipky. V několika vlnách přišlo o život nejméně 20 miliónů lidí. Některé odhady ale hovoří až o pětinásobném počtu.

Naprosto zničující pak byla i 2. světová válka, která si vyžádala životy asi 72 miliónů lidí. Stovky miliónů lidí pak válka nadosmrti poznamenala. Přejme si tedy, aby se rok 2021 nezařadil po bok těchto děsivých letopočtů.

Nepřehlédněte