MagazínKristián Vích30. prosince 20202 minuty čtení

Nejslavnější české slovo robot nevymyslel Karel Čapek

Před pár dny uplynulo 82 let od smrti spisovatele Karla Čapka. Řada lidí mu připisuje autorství slova „robot“, kterým se po celém světě označují uměle vytvořené stroje, jejichž účelem je nahradit lidskou práci. Skutečným autorem slova je ovšem někdo jiný.

Je sice pravda, že slovo „robot“, označující umělé humanoidní stvoření, se poprvé objevilo v Čapkově divadelní hře R. U. R. z roku 1920. Jenomže sám autor původně uvažoval o označení „labor“. To vychází z latiny a znamená „práce“.

ČTĚTE TAKÉ: Pylon před Národním muzeem byl po desítkách let dokončen

Spisovatel se o záměru poradil se svým bratrem Josefem, významným malířem. Slovo „labor“ mu totiž prý připadalo příliš „papírové“. Takhle Karel Čapek popsal rozhovor v Lidových novinách 24. 12. 1933:

„Ty, Josef,“ začal autor, „já bych měl myšlenku na hru.“

„Jakou,“ bručel malíř (opravdu bručel, neboť držel přitom v ústech štětec).

Autor mu to řekl tak stručně, jak to šlo.

ČTĚTE TAKÉ: Austrálie má obrovský problém. Řešení marně hledá přes 130 let

„Tak to napiš,“ děl malíř, aniž vyndal štětec z úst a přestal natírat plátno. Bylo to až urážlivě lhostejné.

„Ale já nevím,“ řekl autor, „jak mám ty umělé dělníky nazvat. Řekl bych jim laboři, ale připadá mně to nějak papírové.“

„Tak jim řekni roboti,“ mumlal malíř se štětcem v ústech a maloval dál. A bylo to. Tím způsobem se tedy zrodilo slovo robot; budiž tímto přiřčeno svému skutečnému původci.

Karel Čapek poté skutečně dal na radu svého bratra a namísto „laborů“ zvolil „roboty“, podle českého „robota“ čili „nevolnická práce“.

Divadelní hra R. U. R. se poté stala velmi úspěšnou a byla přeložena do více než třiceti světových jazyků. Slovo „robot“ se díky tomu poté rozšířilo do celého světa.

Nepřehlédněte