Pražské zprávyKristián Vích29. prosince 20203 minuty čtení

Pražská zoo bilancuje. I v těžkém roce přišlo na svět několik vzácných mláďat

Opatření proti šíření koronaviru se letos výrazně dotkla i pražské zoo. Život v zahradě i přesto pokračoval dál. Na svět zde přišly stovky nových mláďat. Některé odchovy jsou velmi významné i z odborného hlediska.

Do poloviny prosince se v Zoo Praha narodilo nebo vylíhlo 1 360 mláďat 216 druhů a další k nim stále přibývají. „Například malá slůňata nebo mládě orangutana sumaterského vzbudila zájem médií i veřejnosti, zatímco jiná zůstala trochu v pozadí. Neprávem. Jsou mezi nimi opravdu skvělé odchovy spojené s velmi zajímavými příběhy,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

ČTĚTE TAKÉ: Nejnovější pražská slůňata už váží přes tunu. V březnu přijdou na svět další

Tapír čabrakový

K nejatraktivnějším přírůstkům sezóny se zařadil tapír čabrakový, jenž je v historii pražské zoo teprve druhým odchovávaným mládětem tohoto ohroženého druhu. Malý tapír čabrakový byl pokřtěn 27. dubna, tedy v den opětovného otevření Zoo Praha veřejnosti po první koronavirové uzavírce. Dostal jméno Morse, a to v upomínku toho, že právě na tento den připadá jak Den Morseovy abecedy, tak Světový den tapírů, jejichž srst je v mládí poseta tečkami a čárkami. Morse přivedla na svět samice Indah po více než čtrnácti měsících březosti.

Dvojzoborožec nosorožčí

Dalším významným odchovem byl dvojzoborožec nosorožčí. Jde o jednoho z nejvýraznějších a největších asijských stromových zoborožců. Samice Markéta v Zoo Praha v letošním roce odchovala své šestnácté a sedmnácté mládě a vytvořila tak v rámci příslušníků svého druhu chovaných v zoologických zahradách i celosvětový rekord v počtu odchovaných potomků.

Samice dvojzoborožce nosorožčího v Zoo Praha od letošního roku drží celosvětový rekord v počtu odchovaných mláďat. V loňském roce chovatelé použili při odchovu „maňáska“, protože samice o mláďata již při jejich líhnutí ztratila zájem. O své dva letošní potomky se již samice Markéta opět příkladně starala. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Gekončík východoafrický

Radost chovatelům udělalo i mládě gekončíka východoafrického, který je označován za „superobtížný“ druh. V lidské péči, ať už v soukromých chovech, nebo v rámci zoologických zahrad, se téměř nevyskytuje. Je to dáno choulostivostí na terarijní mikroklima. Zoo Praha drží v úspěšnosti jeho chovu světový primát a letošní mládě je jejím již patnáctým úspěšným odchovem.

Zoo Praha drží v chovu gekončíka východoafrického světový primát a letošní mládě je jejím již patnáctým úspěšným odchovem. Pražská zoo je jedinou evropskou zoologickou zahradou, kde lze tento druh spatřit, a to již od roku 2004. Foto: Petr Velenský, Zoo Praha

Milionové ztráty

Branami Zoo Praha v uplynulých letech prošlo ročně mezi 1,4 až 1,5 milionu návštěvníků. Letos jich ale bude podstatně méně, zahrada je totiž od 18. prosince opět uzavřená pro veřejnost, již potřetí v tomto roce. „Ztrácíme nejen na vstupném, ale i na příjmech z pronájmu restaurací, z prodeje suvenýrů nebo z parkovného,“ uvedl ředitel Miroslav Bobek.

ČTĚTE TAKÉ: Pražská zoo vybrala miliony korun na pomoc australským zvířatům

Jen za jarní období přišla pražská zoo o 45 milionů korun. Pražští radní sice na podzim schválili finanční injekci ve stejné výši. I tak ale v rozpočtu budou další miliony chybět.

Nepřehlédněte