LifestyleIvana Kratochvílová21. prosince 20202 minuty čtení

Noční pocení může signalizovat vážné zdravotní problémy

Probudit se uprostřed noci na mokrém polštáři bývá běžné během horkých letních nocí. Co když se však něco podobného přihodí v zimě? S vaším tělem nejspíš není všechno v pořádku.

Nadměrné noční pocení v zimě může být způsobeno několika faktory. Pokud v průběhu roku střídáte přikrývky a v zimě používáte ty s vyšší hřejivostí, možná právě to je příčinou nočního pocení.  Zbystřit byste ale měli v případě, kdy se pocení v zimě vyskytuje opakovaně, přestože teplota v místnosti po celou noc nepřekročila ke spánku doporučených 21 stupňů Celsia. Co se nám tělo snaží sdělit?

ČTĚTE TAKÉ: Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů

Infekce

Jednou z častých příčin nočního pocení je probíhající infekční onemocnění, jehož příznaky se projevují i v průběhu dne. Může to být malátnost, únava, zvýšená teplota, bolesti svalů apod. Imunitní systém se s infekcí snaží vypořádat zvýšením teploty a aktivací bílých krvinek. Pocení je pak výsledkem přirozené termoregulace, kdy se tělo snaží chladným potem zpátky ochladit.

Stres

V období, kdy čelíte naráz hned několika stresujícím životním situacím, se může dostavit i nadměrné noční pocení. Spolu s ním se vyskytují přidružené potíže jako nespavost, krátký dech, bušení srdce a zvýšený krevní tlak. Mozek pracuje nepřetržitě i v noci. Během spánku se snaží zpracovat veškeré vjemy a noční pocení je způsob, kterým tělo na celou situaci reaguje.

Menopauza

Návaly horka a pocení bývá časté u žen s prudkými výkyvy hladiny pohlavního hormonu estrogenu. Ženy procházející menopauzou trpí těmito problémy nejen ve dne, ale i v noci. Proces může trvat řadu měsíců. Proto se doporučuje před spánkem vynechat kořeněná jídla, alkohol a kofein. Ty totiž mohou noční pocení ještě více zhoršovat.

Nadměrná činnost potních žláz

Pokud s nadměrným nočním pocením navštívíte lékaře a ten vyloučí jakékoliv vážné onemocnění (v úvahu připadá i cukrovka nebo rakovina), pravděpodobně trpíte tzv. idiopatickou hyperhidrózu. V podstatě se jedná o nadměrnou činnost potních žláz. Onemocnění bývá často dědičné a pacienta nijak neohrožuje na životě, přestože může být velice nepříjemné. V krajních případech je možné zmírnění obtíží aplikací botulotoxinových injekcí.

ČTĚTE TAKÉ: Potraviny, které posilují imunitu organismu

Další příčiny nočního pocení

  • vedlejší účinky některých léků
  • zvýšená funkce štítné žlázy
  • chronický zánět
  • cukrovka
  • rakovina
  • obezita

Nepřehlédněte