MagazínTereza Běhalová18. prosince 20202 minuty čtení

Panna, nebo orel? Odkud se vzalo sousloví, které dnes nedává smysl

V životě člověka nastávají situace, kdy musí učinit nějaké rozhodnutí. Když si ale nechceme lámat hlavu s klady a zápory, které s sebou zvolené řešení přinese, můžeme si vzít na pomoc minci, aby ze dvou různých variant vybrala za nás.

Při hodu korunou často říkáme zažité sousloví: „Panna, nebo orel?“. Jenomže proč, když žádná panna ani orel nejsou na současných českých mincích vyobrazeny?

ČTĚTE TAKÉ: Albert Einstein žil kdysi v Praze. Tvořil zde i slavnou teorii relativity

Zvyk starých Římanů

Málokdo ví, že házení mincí jako pomůcka při rozhodování měli v oblibě už starověcí Římané. Ti se při hodu drobnou měděnou mincí, nazývané assus, dotazovali slovy: „Hlava, nebo loď?“ Mince skutečně měla na jedné straně vyobrazení hlavy, zatímco na druhé straně se nacházela příď lodi.

Na současné české koruně najdeme z jedné strany lva, z druhé pak korunu s číslicí. Proč tedy neříkáme: „Koruna, nebo lev?“ Panna sázející lípu se sice nacházela na československé jednokoruně, ovšem na druhé straně byl opět lev, nikoliv orel. Zdá se tedy, že pro objasnění zažitého sousloví „Panna, nebo orel?“ budeme muset pátrat ještě dál v minulosti.

Panna je nejspíš Marie Terezie

Podle historiků vzniklo sousloví „Panna, nebo orel?“ už v dobách vlády císařovny Marie Terezie, kdy se u nás platilo tolary. Stříbrné mince z 2. poloviny 18. století znázorňovaly rakouského dvouhlavého orla a portrét panovnice. Tereziánský tolar patřil k nejoblíbenějším platidlům na světě. V některých zemích se dokonce používal ještě na počátku 20. století.

Foto: Wikipedia.org

Nutno poznamenat, že ani Marie Terezie v době vyobrazení na mincích už žádnou pannou nebyla. Už ve svých dvaceti letech přivedla na svět svého prvního potomka a porod si pak ještě patnáctkrát zopakovala.

ČTĚTE TAKÉ: 70 let od komunistického puče připomíná unikátní online výstava

Nepřehlédněte