Pražské zprávyPražskýDEN.cz17. prosince 20202 minuty čtení

Definitivní podoba čtvrti Bubny-Zátory byla schválena

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Praha představila definitivní podobu budoucí městské čtvrti Bubny-Zátory. Územní studie, ke které se občané vyjadřovali loni v létě, je aktualizována dle připomínek. Mezi nejzásadnější změny ve studii oproti prvnímu návrhu z roku 2019 patří snížení výškové hladiny v některých částech čtvrti, větší důraz na zeleň a obecně větší respekt k památkám.

Nová studie přináší citlivější urbanistické řešení mezi novou čtvrtí a areálem Výstaviště u Stromovky. Nově je maximální výška zamýšlené věže na této straně stanovena na 12 podlaží místo původních 18 podlaží.

ČTĚTE TAKÉ: Kam s nimi? Praha má nový manuál pro umisťování uměleckých děl na veřejných prostranstvích

Nový návrh počítá také se zachováním objektu historické vodárny a ochraňuje budovu bývalé holešovické elektrárny s kovárnou, a to dokonce v památkově „očištěné“ původní podobě. Přibyly také nové zelené plochy a obecně byl kladen větší důraz na rozšíření zeleně.

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Finální podoba studie navazuje na nově schválenou změnu územního plánu. Díky spolupráci a koordinaci všech zainteresovaných stran ji bylo možné schválit souběžně s dokončením finální podoby územní studie.

„Holešovice a Letná se propojí, jak to je již sto let plánováno. Čeká nás ještě dlouhá práce, aby vznikla část města, která splní očekávání jak stávajících, tak budoucích obyvatel Prahy 7. Děkuji všem sousedům z naší městské části, kteří se na výsledku podíleli připomínkami a komentáři,“ řekl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Nová městská čtvrť nabídne bydlení pro 25 tisíc obyvatel a k tomu ještě 29 tisíc pracovních míst. Samotná výstavba by mohla začít do čtyř let.

ČTĚTE TAKÉ: Výstaviště Praha nově nabízí dětskou lanovou stezku, fitness a workout hřiště

Zdroj: Tisková zpráva IPR

Nepřehlédněte