MagazínTomáš Marný12. prosince 20203 minuty čtení

Obliba drůbežího masa roste. Znáte všechny jeho benefity?

Drůbeží maso je v současnosti nejoblíbenějším masem v naší kuchyni. Vytlačuje i naše tradiční masa – vepřové a především hovězí. Je to ale oprávněné? Je drůbeží maso natolik hodnotné, aby tvořilo základ našeho příjmu živočišných bílkovin?

Mezi drůbeží maso řadíme maso zdomácnělých ptáků, tedy kuřat, krůt, perliček, kachen, hus a holubů. Dělíme ho do dvou hlavních skupin – bílé (krůta, kuře) a červené (perličky, kachny, husy a holubi). Jeho obliba v Česku značně roste. Oproti roku 2010 vzrostla spotřeba o 17,1 procenta na 28,7 kilogramu na osobu.

ČTĚTE TAKÉ: Nejdepresivnější den v roce se blíží. Jak zahnat zimní chmury?

Hlavní předností drůbežího masa je jeho jemnost, křehkost a dobrá stravitelnost. Tyto vlastnosti, snadná a rychlá kuchyňská úprava (drůbeží maso zkazí při kuchyňské úpravě jen opravdový gasto-analfabet) a poměrně příznivá cena proto způsobují neklesající popularitu drůbežího masa. A co dál? Najdeme ještě nějakou další přednost?

Jak je to s obsahem tuků

Odborníci i konzumenti řadí drůbeží maso mezi dietní. Nejen kvůli jeho vysoce kvalitní a dobře stravitelné bílkovině, ale především kvůli nízkému obsahu tuků. Například prsní svalovina jatečného kuřete obsahuje maximálně 2% tuků, ale taková stehna už mají více než dvaapůlnásobek tuků, což už je na úrovni hovězí kýty nebo svíčkové. Faktem je ale to, že kuřecí tuk má lepší výživovou hodnotu, než hovězí lůj či vepřové sádlo.

Výhodou je i rozložení tuků

U drůbeže je to především v podkoží a v dutině břišní. Takže ti, kteří preferují masa sušší, s menším podílem tuků, mají usnadněnou práci v tom, že u drůbeže lze tuk snadněji odstranit, než u jiných druhů mas, kde je mnohdy poměrně značné množství tuku uloženo i mezi jednotlivými svalovými vlákny (proto je maso hovězí a vepřové o něco šťavnatější a chuťově výraznější, než maso drůbeže).

Kvalitní zdroj živin

Drůbeží maso ale není jen zdrojem velmi kvalitních, plnohodnotných bílkovin a relativně kvalitních tuků, ale i vitamínů a minerálních látek, především draslíku.

ČTĚTE TAKÉ: Jane Seymour alias Doktorka Quinnová vypadá i po 30 letech od natáčení stále fantasticky

V porovnání s ostatními druhy mas má tedy drůbeží maso celkově nižší energetickou hodnotu, především díky menšímu podílu tuků. Má i méně špatně stravitelného kolagenu, proto je jeho trávení rychlejší, než u masa hovězího či drůbežího. Celkově tedy i méně zatěžuje naši trávicí soustavu.

Snadná příprava

Ale tou hlavní devizou drůbežího je jeho snadná kuchyňská úprava (jen se k němu musíme chovat slušně a šetrně jej zpracovávat) a naprostá univerdálnost. Drůbeží maso můžeme restovat, grilovat, vařit, péct, dusit, vařit v páře nebi péct ve vaku,

Z drůbežího masa tak vytvoříme nejen chutné pečeně a steaky, ale i různá rizota, saláty a dokonce i sekanou a karbanátky. Jediné, co asi nikdy nikomu nebude chutnat, je tatarák. Ale od toho je tady hovězí a tak by to mělo i zůstat.

Nepřehlédněte