LifestyleTereza Běhalová11. prosince 20202 minuty čtení

Ideální čas na sprchu je pro každého různý. S čisticími prostředky šetřete

Lidé se dělí na dvě skupiny. Jedni upřednostňují sprchování hned ráno po probuzení, druzí si tento rituál nechávají až na samý závěr dne před spaním. Co je ale lepší pro naše zdraví?

Ranní sprchu by podle odborníků na zdraví měli absolvovat ti, kteří jsou vystaveni vyšší míře stresu. Proud vody dokáže snížit napětí a aktivizovat tvořivou mysl.

ČTĚTE TAKÉ: Dožijete se vysokého věku? Zjistit to můžete už v mládí

Není náhodou, že řada geniálních nápadů vznikla v hlavách úspěšných lidí právě během sprchování. A pokud se naučíte praktikovat sprchování studenou vodou po ránu, může tím nastartovat oběhový systém a podpořit tak imunitu.

Také večerní sprchování dokáže snížit hladinu stresu, protože při něm dochází k poklesu stresového hormonu kortizolu. Kromě toho večerní sprcha reguluje tělesnou teplotu, což může pomoci snadněji usnout. Spánek je navozen prudkým ochlazením poté, co vyjdete ven ze sprchy nebo z vany.

Pozor na to, jak často se sprchujete

Odborníci v poslední době začínají razit názor, že příliš časté sprchování může být kontraproduktivní. Používáním sprchových gelů se totiž zbavujeme přirozeného mazu, který chrání pokožku. Navíc tím můžeme narušit populaci prospěšných bakterií, která podporuje imunitní systém.

Pokud nevykonáváte fyzicky náročné zaměstnání, při nemž se hodně potíte, není prý nutné sprchovat se každý den. A pokud si to bez každodenní sprchy představit nedokážete, můžete v některé dny jednoduše vynechat mýdlo nebo sprchový gel.

ČTĚTE TAKÉ: Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny

Nepřehlédněte