MagazínTereza Běhalová10. prosince 20202 minuty čtení

Orgány v lidském těle, bez kterých je možné žít. I když často obtížně

Foto: Unsplash.com

Lidské tělo je unikátní soubor orgánů s nejrůznějšími funkcemi. Řada z nich se vzájemně ovlivňuje, některé jsou dokonce pro život nezbytně nutné. Pak ale existují orgány, bez kterých se vcelku bez potíží obejdeme. Které to jsou?

Pomyslnou kritickou infrastrukturou lidského těla je mozek, který řídí a kontroluje veškeré tělesné funkce a orgány. Zhruba 1,5 kilogramu vážící klubko desítek miliard neuronů je i pro současné vědce tak trochu záhadou. Tento nesmírně komplexní orgán je natolik unikátní, že ho zatím nic nedokáže nahradit, a proto bychom bez něj nepřežili.

ČTĚTE TAKÉ: Rozdíly mezi chřipkou a rýmou

Srdce

Trochu jiné už je to se srdcem. Ani bez něj by sice člověk dlouho nepřežil, ale vědci již dokázali sestrojit náhradu – tzv. biokompatibilní umělé srdce. Tento přístroj umí díky senzorům regulovat tep, ale musí být neustále připojen k napájení, které si pacient nosí všude s sebou. Teprve třetí implantování umělé srdeční náhrady na světě provedli před 3 lety lékaři pražského IKEMu.

Slepé střevo

Velké procento lidí prodělá během života zánět slepého střeva, čímž o tento orgán přijde a jejich život pokračuje dál. Dlouho se nevědělo, proč ho v těle vlastně máme, a mnohými byl dokonce označován za zcela zbytečný. Nejnovější vědecké poznatky naznačují, že funguje jako pohotovostní katalyzátor bakterií prospěšných pro střevní mikroflóru. Pokud člověk prodělá například virové onemocnění, dojde k narušení mikrobiomu trávicího traktu. Slepé střevo je ale schopné chybějící bakterie dodat, čímž se rychleji obnoví imunita.

Slezina

Dalším zbytným orgánem v lidském těle je slezina. Ta má za úkol filtrovat krev a zároveň slouží jako zásobník imunitních buněk. Pokud člověk o slezinu přijde, může být tím pádem náchylnější na určité typy infekcí. Jinak mu to ale na kvalitě života nijak zvlášť neubere.

Reprodukční orgány

Na základní životní funkce nemá vliv ani ztráta reprodukčních orgánů. Následkem rakoviny mohou ženy přijít o vaječníky nebo dělohu, muži pak o varlata. Přestože taková ztráta znamená neplodnost a často dost zamává i s psychikou pacienta, jeho život přesto pokračuje dál.

ČTĚTE TAKÉ: Změňte melodii budíku. Bude se vám lépe vstávat a stoupne výkonnost, tvrdí australští vědci

Párové orgány

Život s obtížemi prožívají ti, kteří v důsledku vážné nemoci přijdou o část některého z párových orgánů – typicky plíce nebo ledviny. Zatímco činnost chybějící plíce dokáže částečně vynahradit jeho zdravější polovina, lidé bez ledviny musejí pravidelně docházet na dialýzu.

Nepřehlédněte