MagazínTomáš Marný10. prosince 20203 minuty čtení

Vegetariánství propadly i slavné osobnosti. Už dávno nejde o módní výstřelek

Myšlenka bezmasého stravování existuje tisíce let. Své kořeny má v civilizacích starověké Indie a Řecka. Ve středověku z Evropy vegetariánství prakticky vymizelo. Znovu se objevuje až v 19. století, kdy lidé ve velkém vzhlíželi k antické kultuře a ideálům.

Skutečný rozmach vegetariánství nastává v 60. letech minulého století, kdy ho prosazují členové hnutí hippies a bojovníci za ochranu životního prostředí a práva zvířat. Později se přidává i celá řada známých osobností. Anthony Hopkins, Madonna, Ellen DeGeneres, Paul McCartney, Martina Navrátilová, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio nebo Gwyneth Paltrow. To je jen malý výčet těch, kteří se dobrovolně rozhodli vyřadit ze svého jídelníčku maso. A v dnešní době internetu a sociálních sítí je následují miliony dalších lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů

Za zdravější budoucnost

Určitě jste si všimli, že restaurace na zvýšenou poptávku reagují širší nabídkou vegetariánských jídel, rostlinných surovin a čerstvého ovoce a zeleniny. V dobrých restauracích už neplatí, že jediným bezmasým pokrmem na jídelním lístku je smažený eidam. Zvýšený zájem o vegetariánská jídla hlásí i rozvážkové služby. Zákazníci, kteří se chtějí stravovat zdravě, si zároveň žádají stále větší možnosti výběru. Objevují se proto burgery ze sóji, fazolí, čočky či cizrny, ale třeba i netypické pokrmy, inspirované národními kuchyněmi ze všech koutů světa.

„Nic nebude lidskému zdraví prospěšnější a nic nezvýší šance na zachování života na Zemi více, než přechod na vegetariánskou stravu.“

– Albert Einstein, fyzik

Přechod na rostlinnou stravu podporuje jako zásadní krok ke zdravé budoucnosti i společnost Google. Velkým propagátorem je také sousední Rakousko, Izrael, Austrálie, Kanada nebo Čína. Ta dokonce před časem vydala stravovací pokyny vybízející obyvatele k 50% snížení spotřeby masa. Ve Velké Británii vzrostl počet zastánců bezmasé stravy za posledních 10 let více než 3,5 krát.

Jak se stát vegetariánem

Důvodů, proč se lidé rozhodnou pro vegetariánství, je hned několik. Některým maso jednoduše nechutná, jiným záleží na budoucnosti planety. A další si od bezmasé stravy slibují zlepšení zdraví a delší život. To všechno je podle názorů odborníků možné, ale musíte se vyvarovat několika začátečnických chyb. Tou nejčastější je pouhé vynechání masa v běžném jídle.

ČTĚTE TAKÉ: RECEPT: Lahodný mrkvový krém

„Zvířata jsou mí přátelé a já svoje přátele nejím.“

– George Bernard Shaw, irský dramatik

Klíčem k vegetariánství je najít způsob, jak do jídla dostat dostatek kompletních proteinů (bílkovin) a esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje, ale samo o sobě je neumí vyprodukovat. Nejúplnější bílkoviny najdeme v potravinách živočišného původu (maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky). Získat se však dají i kombinací rostlinných variant, především luštěnin, ořechů, semen nebo zrn. Ty pak mohou dohromady rovněž vytvořit kompletní bílkovinu.

Než se definitivně rozloučíte s masem, prostudujte si z důvěryhodných zdrojů, zda je právě pro vás vegetariánství vhodné a jak na tento způsob života připravit své tělo a mysl. Rozhodně nevěřte všem rozšířeným mýtům – například že vegetariánství škodí zdraví. Pokud dodržíte všechna pravidla vegetariánského způsobu života, jako je pestrost a vyváženost jídelníčku, vaše tělo dostane všechny živiny, které potřebuje.

Nepřehlédněte