MagazínTereza Běhalová9. prosince 20202 minuty čtení

Nepříjemná noční nemoc může způsobit nenávratné poškození zubů

Slyšeli jste už někdy o nemoci zvané bruxismus? Projevuje se skřípáním nebo zatínáním zubů během spánku a pacientům může způsobit obrovské škody. Jaké jsou příznaky a možnosti léčby?

Pokud žijete v partnerském svazku, možná jste si u svého protějšku všimli, že občas skřípe zuby během spánku. Podle některých statistik tato zvláštní noční nemoc trápí v různých mírách intenzity až každého pátého člověka.

ČTĚTE TAKÉ: Kouření je v současnosti mnohem víc škodlivé než kdysi

Bruxismus by se rozhodně neměl brát na lehkou váhu. Kromě nepříjemného zvuku skřípějících zubů totiž může mít u pacienta za následek i nenávratné poškození tvrdých zubních tkání – skloviny a zuboviny.

Zákeřnost nemoci spočívá v tom, že zpočátku bývá těžké ji odhalit. Zubní lékaři ji často podchytí až v okamžiku, když už se zuby začínají rozpadat.

Proč skřípeme zuby

Kde hledat příčiny nočního skřípání zubů? Jedná se o kombinaci fyzických, psychologických a genetických faktorů. Frekvenci a intenzitu bruxismu zvyšuje míra stresu během dne. Svůj podíl ale může mít i spánková apnoe nebo užívání některých léků, alkoholu a drog.

Mezi nejčastější příznaky nemoci patří:

ČTĚTE TAKÉ: Ideální čas na sprchu je pro každého různý. S čisticími prostředky šetřete

  • opotřebení zubů
  • nadměrné množství skvrn na zubech
  • zlomené zuby
  • citlivost na chlad
  • nerovné zuby
  • probouzení s bolestí dásní
  • probouzení s bolestí hlavy

Jak se bruxismus léčí

Pacient musí v první řadě snížit vliv stresu. Dalším opatřením je používání zubní násady, která slouží jako fyzická bariéra zabraňující skřípání. Zubní lékař by ji měl pacientovi vyrobit na míru.

V některých případech bývá řešením použití botulotoxinu. Tato látka dokáže snižovat sílu žvýkacích svalů a skřípání tak úplně zamezit. Nevýhodou je, že tato terapie se musí po několika měsících opakovat a je finančně nákladná.

Nepřehlédněte