MagazínTereza Běhalová8. prosince 20202 minuty čtení

Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů

Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

Listy a stonky čerstvě naklíčené řeřichy se skvěle hodí do salátů, polévek nebo třeba na obložené chleby. Obsahují množství živin a dalších prospěšných látek, takže se vyplatí zařazovat je do jídelníčku co nejčastěji.

ČTĚTE TAKÉ: Čistý vzduch je základem spokojeného života. Zatočte doma s roztoči a pachy

Naklíčit řeřichu zvládne doma na vlhké vatě každý a trvá to jen pár dní. Semínka ke klíčení pořídíte v prodejnách se zdravou výživou. Nevhodná ke klíčení jsou semena určená pro zahradní výsev, protože mohou obsahovat škodlivá mořidla.

Naklíčená řeřicha
Foto: Pixabay.com

Proč je řeřicha zdraví prospěšná?

Řeřicha je doslova napěchovaná vitamíny C a K, které se podílejí na správném fungování kardiovaskulárního systému (srdce a cévy) a imunity.

Vitamín A, kterého řeřicha obsahuje také požehnaně, pomáhá v boji proti neurodegenerativním onemocněním, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Navíc neutralizuje volné radikály, které v těle poškozují buňky a tkáně.

Pravidelná konzumace řeřichy zabraňuje zdravotním komplikacím během těhotenství a u kojících žen podporuje tvorbu mléka. Obzvlášť prospěšná je pro ženy krátce po porodu, protože obsahuje vysoké dávky bílkovin a železa, které zaručují rychlé zotavení.

ČTĚTE TAKÉ: IKEA začala prodávat bezmasé kuličky. Chce snížit uhlíkovou stopu

Další důležitou složkou řeřichy je mangan, který hraje důležitou roli při udržování zdraví kostí. To je také důvod, proč je mimořádně efektivní při prevenci osteoporózy a osteoartritidy.

Do svého jídelníčku by řeřichu měli zařadit i lidé trpící anémií (nedostatek červených krvinek), a to kvůli vitamínu B6, který je klíčovým prvkem při tvorbě hemoglobinu.

Nepřehlédněte