LifestyleIvana Kratochvílová8. prosince 20203 minuty čtení

Emocionální upíři zpočátku vypadají jako příjemní lidé. Naučte se je odhalit

Udržovat vztahy s druhými lidmi patří mezi nejzákladnější lidské potřeby. Vědci potvrzují, že kvalitní sociální vazby utužují zdraví, prodlužují život a jsme díky nim celkově šťastnější. Problém ale nastává, když se ve vašem okolí objeví jeden nebo více tzv. emocionálních upírů.

Kdo tito emocionální upíři vlastně jsou? Do fyzické podoby skutečného krvelačného upíra z Transylvánie mají většinou daleko. Naopak, zpočátku se tito lidé zdají být skvělými společníky. Často jsou zábavní, společenští, aktivní a starostliví.

ČTĚTE TAKÉ: Rychlé usnutí do dvou minut. Zkuste metodu amerických vojáků

Jejich pravou tvář většinou odhalíme až později, když si získají naše sympatie a nic jim tak nestojí v cestě, aby se na nás doslova přisáli a začali z nás ždímat drahocennou životní energii.

Jak poznat upíra

Jak už jsme si řekli, odhalit emocionálního upíra nebývá snadné. Od ostatních lidí se vzhledově nijak neliší. Spolehlivým vodítkem ale může být jejich chování v situacích, kdy přestanete naplňovat jejich požadavky. Například když zrovna nemáte náladu poslouchat věčné stížnosti na životní těžkosti, nebo když vás nutí do aktivit, které jsou vám absolutně cizí.

Emocionální upír pak začne útočit. Ve své oběti vzbuzuje pocity viny, staví se do role mučedníka, vše zbytečně dramatizuje, kritizuje a bagatelizuje vaše vlastní problémy. Rozehrává falešnou hru, v níž on je tím „správným“, zatímco vy jste „ten hlavní problém“.

Setkání s emocionálním upírem pak má pro slabší povahy nepříjemné důsledky, projevující se pocity úzkosti, depresemi a vyčerpáním. Někteří „vysavači energie“ dokáží svou oběť zneužívat i tehdy, kdy s ní nejsou ve fyzickém kontaktu. Hravě to zvládnou i prostřednictvím elektronické konverzace nebo po telefonu.

ČTĚTE TAKÉ: Ghí a přepuštěné máslo. Proč jsou zdravé a v čem se od sebe liší

Jak se upírům bránit

Rozhodně se nesnažte tyto lidi změnit. Nikdy se vám to nepovede a jen tím zbytečně vyplýtváte další energii. Všímejte se, jak se při kontaktu s takovými lidmi cítíte. Často vás na ně upozorní i další lidé z vašeho okolí, kteří dokáží poznat, že pro vás daná osoba představuje problém.

Nejlepším řešením je úplně přerušit kontakt s energetickým upírem. Takové odstřihnutí nemusí být zrovna snadné, ale je nutné si uvědomit, že vám to může ve výsledku jedině prospět. Pokud ale nepatříte mezi lidi, kteří umí pálit mosty, snažte alespoň udržovat si od upírů bezpečný odstup a střežit si před nimi své soukromí.

Máte upíra ve svém okolí?

Zodpovězte si tyto otázky, abyste dokázali rozpoznat emocionálního upíra.

  • Jak se po setkání s daným člověkem cítím?
  • Naslouchá mi, nebo ho moje problémy nezajímají?
  • Vyžívá se v pomluvách a zbytečném blábolení?
  • Vyvolává ve mně pocity méněcennosti?
  • Přeceňuje neustále svoje schopnosti a chvástá se?
  • Varují mě před ním ostatní lidé?
  • Staví se do role oběti a mě označuje za predátora?
  • Cítím, že se snaží manipulovat?

Nepřehlédněte