Pražské zprávyKristián Vích7. prosince 20202 minuty čtení

Primátor se obává centralizace moci. Potřebujeme peníze na budoucnost, ne na toastový chléb, říká

Prestižní server Politico zařadil primátora Prahy Zdeňka Hřiba na seznam 28 nejvlivnějších Evropanů současnosti. V kategorii „Snílci“ obsadil deváté místo. Mezi oceněnými v dalších kategoriích se ocitl premiér Maďarska Viktor Orbán, německá kancléřka Angela Merkel nebo francouzský prezident Emanuel Macron.

Servero Politico popisuje pražského primátora Zdeňka Hřiba jako člověka, který se z Prahy snaží udělat „zářivé město na kopci, nadějný vzor pro liberály v regionu, který sklouzává k pravicovému autoritářství“.

ČTĚTE TAKÉ: Tchaj-wan daroval Česku 25 ventilátorů. Sloužit budou v pražských nemocnicích

Hřib na sebe v minulosti upoutal pozornost světových médií hned několikrát, například vypovězením partnerské smlouvy mezi Prahou a Pekingem nebo otevřenou podporou Tchaj-wanu, čímž si pobouřil vedení komunistické Číny.

„Přistupuji k tomu s respektem a chci, aby lidé věděli, že ve svých snahách posouvat Prahu kupředu nehodlám ustat. Nadále budu pracovat na tom, aby byla Praha svobodným, otevřeným, suverénním, důstojným a udržitelným místem pro život,“ uvedl k ocenění primátor Zdeněk Hřib, který zároveň varuje před budoucím vývojem na domácí politické scéně.

„V Česku se bohužel začínají projevovat plíživé snahy o centralizaci moci a rozhodování se vzdaluje od občanů. Jde jak o návrhy novely stavebního zákona, tak i o daňový balíček, který finančně likviduje samosprávy. Ve spolupráci s primátory měst V4 teď upíráme své snahy k získání finančních prostředků přímo z EU – tak, aby se na cestě peníze neztratily ve státním rozpočtu,“ dodává Hřib.

Praha podle něj dokáže peníze na obnovu po pandemii použít ku prospěchu všech. „Na zelenou technologickou obnovu ekonomiky, která nás nakopne kupředu. Ne na novou výrobní linku na toustový chleba,“ uzavírá pražský primátor.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda si zahrávala se zdravím občanů. Řešení je teď v našich rukách, říká primátor Hřib

Nepřehlédněte