MagazínIvana Kratochvílová6. prosince 20202 minuty čtení

Nejčastější chyby při přípravě bramborové kaše. Záleží hlavně na způsobu vaření

Bramborová kaše

Bramborová kaše patří právem mezi nejoblíbenější přílohy. Její příprava je časově trochu náročnější. Zároveň vyžaduje dodržení určitých postupů, aby výsledná chuť byla vyladěná k dokonalosti. Na co všechno tedy v kuchyni myslet?

Základem luxusní bramborové kaše je výběr správného druhu brambor. Nejvhodnější je v tomto případě varný typ C, který obsahuje nejvíce škrobu. Díky němu bude výsledná kaše krásně nadýchaná. Pokud vám ale v lednici zrovna chybí mléko, raději zkombinujte moučnaté brambory typu C s mazlavějšími odrůdami.

Jak správně vařit brambory

Mnoho lidí brambory krájí na malé kousky, aby se rychleji uvařily. To je ale chyba, protože brambory tím do sebe natáhnou více vody. Vhodnější je vařit větší kusy delší dobu. Před vařením také nezapomeňte brambory opláchnout. Pokud je uvaříte špinavé, v kaši bude pravděpodobně cítit zemina. Důležité je myslet i na správné osolení. Na půl kila brambor použijte jednu lžíci soli.

Častou chybou je vhození brambor do vroucí vody. Správně byste měli brambory nejprve vložit do studené vody a až pak je začít zahřívat. Jinak se stane, že vnitřek brambor bude nedovařený, zatímco okraje už se budou rozpadat. Není ani nutné dosáhnout teploty varu. Aby brambory změkly rovnoměrně, stačí je připravovat v horké vodě o teplotě okolo 70 stupňů Celsia po dobu 20 minut. Nestyďte se na to použít kuchyňský teploměr.

Čtěte také…
Hypertenze ohrožuje každého. Důležitá je prevence i včasná léčba

Na mixér zapomeňte

Většina kuchařů a kuchařek připravuje kaši za pomoci mixéru. To je ale další častá chyba, protože tím poškodíte škrobové částice. Z kaše se pak rázem může stát mazlavá, nepoživatelná hmota. Vhodnější je použít lis na brambory a následně metličku. Pokud přesto trváte na mixéru, po uvaření brambory prudce zchlaďte studenou vodou. Škrobové buňky se tím zatáhnou a už nedojde k jejich prasknutí.

Ve správné bramborové kaši by nemělo chybět ani máslo a zahřáté plnotučné mléko, případně smetana. Na 1 kilogram brambor použijte zhruba 300 ml mléka. Máslem také určitě nešetřete, pokud chcete dosáhnout skutečně delikátní chuti.

Vodu nevylévejte

Pokud připravíte kaše příliš mnoho a rádi byste si ji ohřáli ještě k večeři, rozhodně nevylévejte vodu, v níž se vařily brambory. Pár lžic vývaru jí dodá vláhu potřebnou na to, aby byla jemnější. Dávejte ale pozor, abyste to s vodou příliš nepřehnali. 

Čtěte také…
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.