MagazínIvana Kratochvílová3. prosince 20202 minuty čtení

Rozvod rodičů poznamená člověka celoživotně, potvrdila studie

Životy dětí z rozvedených rodin se značně liší od těch, jejichž rodiče stále žijí spolu. Zdaleka přitom nejde jen o praktickou stránku věci, jako je například oddělené trávení času s každým rodičem zvlášť. Nová vědecká studie potvrdila, že následky rozvodu si děti přenáší i do dospělosti a do svých vztahů.

Studie vědců z Baylor University v americkém Texasu zkoumala celkem 128 lidí ve věku od 18 do 62 let, z nichž 27,3 procenta pocházelo z rozvedených rodin. Pomocí rozsáhlého dotazníkového šetření a na základě odebraných vzorků moči se zjistilo, že osoby, jejichž rodiče se rozvedli, mají podstatně nižší hladinu oxytocinu než ostatní – v průměru až o dvě třetiny.

ČTĚTE TAKÉ: Bára (32): Kolaps mě naučil změnit přístup k životu. Člověk musí myslet nejdřív sám na sebe

Význam oxytocinu

Oxytocinu se často přezdívá „hormon lásky“. V mozku funguje jako neurotransmiter. Člověku pomáhá zamilovat se a zůstat ve vztahu. Zároveň má významnou roli při budování mezilidských vztahů, důvěry, empatie, věrnosti a pozitivní komunikace.

„Výsledky naznačují, že hladiny oxytocinu jsou nepříznivě ovlivněny rozvodem rodičů a mohou souviset s dalšími negativními projevy, které byly zdokumentovány u lidí z rozvedených rodin,“ uvedla hlavní autorka studie Maria Bocci.

Méně stabilní vztahy

Podle výzkumu mají dospělí jedinci, kteří jako děti zažili rozvod rodičů, tendenci vykazovat větší nejistotu ve vztazích, což je vede k menší důvěře v institut manželství. Zároveň je pravděpodobnější, že partnerské vztahy těchto lidí budou mnohem více nestabilní.

Na dlouhodobé účinky rozvodu na děti se v minulosti zaměřilo již mnoho studií. Podle profesorky Bocci je ale tato jednou z prvních, která poskytla vědecké vysvětlení. V budoucnu by vědci chtěli svůj výzkum rozšířit a zjistit, nakolik je věk dítěte v době rozvodu důležitý z hlediska budoucích hladin oxytocinu.

ČTĚTE TAKÉ: Rychleji do hrobu díky špatným návykům. Změňte je, než bude pozdě

Nepřehlédněte