LifestyleIvana Kratochvílová30. listopadu 20202 minuty čtení

Bolest hlavy si často způsobujeme sami. Na vině jsou tyto zlozvyky

Bolest hlavy čas od času potká každého. Většinou v takových případech sáhneme po pilulce z lékárny, nebo jednoduše počkáme, až nepříjemný stav odezní. Ale upřímně, co když si za bolest hlavy můžeme občas sami? Toto jsou nejčastější příčiny.

Neumíte se zbavit stresu

Práh citlivosti na stres má každý člověk jinde. Někoho by z míry nevyvedl ani konec světa, pro jiného je očistec třeba i „obyčejné” nakupování potravin, vaření, domácí práce nebo otravný telefonát.

ČTĚTE TAKÉ: Alergie na chlad trápí hlavně ženy. Nepodceňujte prevenci

Vystavení jakémukoliv stresu se přitom projevuje hned několika příznaky a bolest hlavy patří mezi ně. Nejčastěji se dostavuje tupá bolest, která může od hlavy projít až ke krku a k ramenům.

Při bolesti hlavy způsobené stresem jde o začarovaný kruh. Stejně, jako stres způsobuje bolest, tak i samotná bolest hlavy způsobuje stres. V první řadě je tedy nezbytně nutné zbavit se stresu.

Pijete málo vody

Průměrný člověk by měl denně vypít přibližně 2 litry čisté vody. Do tohoto objemu ale nepočítejte kávu, čaj, alkohol ani slazené limonády. Většina lidí si myslí, že pije dostatečně, ale opak je pravdou. Zkuste se vzpomenout, kolik sklenic čisté vody jste za dnešek vypili.

Čím méně čisté vody organismu dopřejete, tím více bude vaše tělo trpět dehydratací. Bolest hlavy je pak jedním z příznaků. Je navíc prokázáno, že dehydratací klesá fyzická i duševní výkonnost – člověku to bez vody méně myslí a i běžné každodenní úkony se najednou zdají být nepřekonatelné.

ČTĚTE TAKÉ: Proč se blonďaté dětské vlasy v dospělosti většinou změní na tmavé

Málo spíte

Dospělý člověk by měl spánkem strávit zhruba 7 až 9 hodin denně. Kromě času stráveného v posteli je důležitá i pravidelnost – usínat a vstávat bychom měli každý den ve stejnou hodinu, a to i o víkendu.

Pokud nedodržujete zásady spánkové hygieny, a nebo máte problémy se spaním, je pravděpodobné, že vás během dne bolest hlavy potká. Pokud nezabírá změna návyků, zdravá životospráva ani uklidňující bylinné čaje na nespavost, měli byste vyhledat pomoc lékaře. Dlouhodobá spánková deprivace totiž může vést ke katastrofálnímu poškození celkového zdraví.

Další příčiny bolesti hlavy, za které si můžeme sami

  • vysoký krevní tlak
  • špatná ústní hygiena
  • nadměrné sledování televize nebo monitoru PC
  • kouření a častá konzumace alkoholu
  • špatné držení těla při chůzi
  • nevhodná židle v kanceláři
  • nedostatek kyslíku
  • málo pohybu

Nepřehlédněte