LifestyleTereza Běhalová29. listopadu 20202 minuty čtení

Jak vybrat stromeček a dobře se o něj starat, aby do Vánoc neopadal

Vánoce už jsou skoro za dveřmi, neboť do Štědrého dne už nezbývá ani měsíc. Kromě nákupu dárků je nutné zajistit i vánoční stromeček. Jak vybrat ten správný a udržet ho co možná nejdéle svěží?

V první řadě si rozmyslete, jestli chcete živý stromeček, který sice voní, ale opadává a způsobuje nepořádek, nebo dáte přednost praktičtější umělé napodobenině, která z dlouhodobého hlediska vyjde levněji, ale zase nevykouzlí tu pravou vánoční atmosféru.

ČTĚTE TAKÉ: Štědrovečerní pohádka na ČT. Aňa Geislerová a Tereza Ramba se budou přetahovat o muže

Pokud máte raději živé stromky, nemusíte se bát, že byste přispěli k zániku lesů. Vánoční stromečky totiž vyrůstají na speciálních plantážích. Jejich provozovatelé deklarují, že plantážové pěstování je k přírodě nejen šetrné, ale dokonce jí i prospívá.

Pro stromeček se vydejte k osvědčeným prodejcům, například před obchodními domy. Krádež v lese se příliš vyplatit nemusí. Hrozí, že pokud vás přistihne správce, odnesete si tučnou pokutu. Ukradený stromek z lesa navíc může být napuštěný speciální chemickou látkou, která při pokojové teplotě silně zapáchá.

Který je nejlevnější?

Nejlevněji u prodejců pořídíte smrk ztepilý, který ovšem nejdříve opadá. O něco déle vydrží borovice. Ta ale nebude mít tak hustou korunu, její větve jsou řidší a více od sebe. Mezi nejpopulárnější stromečky patří jedle, která má pravidelný růst, je odolná, hustá, není moc pichlavá a téměř neopadá, ale zase si za ni připlatíte. Cena stromků je různá, v Praze začínají nejmenší na 300 korunách. Vysoké stromy prémiové kvality vyjdou i na dva tisíce korun.

Podle čeho vybírat?

Vždy vybírejte stromek, který má souměrné, pravidelně rozmístěné větve. Jehlice nesmí být suché, ale svěží a zelené. Nikdy nekupujte zabalené stromky, vždy si je nejprve prohlédněte, abyste doma nebyli nákupem zklamáni.

ČTĚTE TAKÉ: Smutný život pohádkové Marušky. Milena Dvorská se utrápila k smrti dva dny před Vánocemi

Jak o stromeček pečovat

Stromeček uchovávejte v chladu a ve stínu, například na balkoně nebo na zahradě. Odborníci doporučují odříznout konec kmínku a ponořit stromek do nádoby s vodou, pokud venkovní teplota neklesá pod nulu. Po přenesení do pokoje a upevnění do stojánku stromeček pravidelně zalévejte. Občas jehličí postříkejte vodou z rozprašovače, aby dostalo vláhu a obnovilo svoji barvu.

Nepřehlédněte