Pražské zprávyPražskýDEN.cz29. listopadu 20202 minuty čtení

Vánoční strom na Staroměstském náměstí v národních barvách

Foto: Taiko

Vánoční strom na Staroměstském náměstí od pátečního večera svítí. Vedení Prahy letos kvůli pandemii koronaviru zrušilo tradiční slavnostní rozsvícení s doporovodným programem, kterého se každoročně účastnily tisíce lidí.

„V pátečních večerních hodinách proběhla na Staroměstském náměstí technická zkouška svícení vánočního stromu za účasti primátora MHMP Zdeňka Hřiba, předsedy Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila, radních Hany Třeštíkové a Jana Chabra a předsedy Technologií hlavního města Prahy (THMP) Tomáše Jílka. Přestože původně bylo v plánu, že se strom rozsvítí až v průběhu prvního adventního víkendu, po úspěšné zkoušce se představitelé města na místě dohodli, že už strom svítit nechají,“ uvedl mluvčí THMP Martin Drozd.

ČTĚTE TAKÉ: Betlémské světlo dorazilo do Prahy. Přijít si pro něj můžete na Mariánské náměstí

Foto: Technologie hl. m. Prahy

Sedmnáct a půl metru vysoký vánoční smrk letos pochází z Kamenného Přívozu. O jeho finální podobě rozhodla veřejnost při hlasování na sociálních sítích. Je ozdobený šesti kilometry vánočních řetězů, čtyřiceti hvězdami a více než tři sta vánočními koulemi v národních barvách trikolóry. Špice na vrcholu měří tři metry.

Po Vánocích poslouží větve stromu jako zpestření jídelníčku zvířatům v Zoo Praha. Kmen potom zpracují studenti oboru truhlář pražské Střední odborné školy Jarov, kteří z něj vyrobí nábytek do některého z pražských sociálních zařízení.

Nepřehlédněte