Kam vyrazitPražskýDEN.cz29. listopadu 20202 minuty čtení

Nejstarší státní symbol představuje nová výstava Národního muzea

Národní muzeum se připravuje na možné znovuotevření. Pro návštěvníky přichystalo v Historické budově zcela novou výstavu s názvem Lvem mě nazývají. Ta podrobně představuje náš nejstarší státní symbol.

Českého lva vidíme denně na mincích, domech, úřadech, uniformách i dresech sportovců. Málokdo však ví, jak se tam tento symbol dostal a jaký přesný má význam. Výstava Lvem mě nazývají vám přiblíží jeho cestu českými dějinami od poloviny 13. století do současnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Poslechněte si poslední rozhovor s Janem Palachem. Upálil se před 49 lety na protest proti okupaci

Foto: Národní muzeum

Odkud se vzal?

Otázka původu lva je nejasná. Lev se zmiňuje v pověsti o Bruncvíkovi. Podle Dalimilovy kroniky získal stříbrného lva v rudém poli do erbu český kníže Vladislav II. od Fridricha Barbarossy za pomoc při dobývání Milána.

Český lev je na výstavě představen jako národní a státní symbol, symbol odboje, ale i jako osobní symbol vojáků I. a II. světové války. Jeho vyobrazení lze nalézt i na mariášových kartách z 16. století, rovněž tak i na kartách z 19. století, kde původní německé symboly nahrazují ty české.

Unikátním artefaktem, ač mladšího data, je Řád Bílého lva, který byl po pádu komunismu v novém federálním provedení udělen pouze jednou, a to historikovi H. Gordonu Skillingovi. Po vzniku samostatné České republiky byl v roce 1994 nahrazen novou podobou, která setrvává dodnes.

Foto: Národní muzeum

Výstava je přístupná online

Ačkoliv je Národní muzeum uzavřeno, mají zájemci možnost zhlédnout výstavu v její online verzi na webových stránkách Národního muzea.

ČTĚTE TAKÉ: Národní muzeum ukrývá vzácné keltské poklady. Vidět je můžete na nové výstavě

Nepřehlédněte