Pražské zprávyKristián Vích27. listopadu 20202 minuty čtení

Svět po krizi se musí zásadně změnit, říká papež a popisuje svou představu

Lidstvo musí po koronavirové krizi zpomalit a nalézt lepší způsob soužití. V článku zveřejněném ve čtvrtek v deníku The New York Times to píše papež František.

Podle hlavy katolické církve se lidstvo po koronavirové krizi již nemůže vrátit ke starým politickým a ekonomickým systémům. Krize podle něj také odhaluje, co je v našich srdcích.

ČTĚTE TAKÉ: Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny

„Toto je chvíle pro velké sny, přehodnocení našich priorit – čeho si ceníme, co chceme, co hledáme,“ říká papež František a dodává: „Nemůžeme se vrátit k falešným zárukám politických a ekonomických systémů, které jsme měli před krizí.“

Podle papeže je nyní nutné přenastavit fungování světa tak, aby všichni lidé na planetě měli přístup k základním potřebám jako je půda, práce a střecha nad hlavou.

V politických otázkách by podle Františka měl začít dialog mezi bohatými a chudými, vyloučenými a zranitelnými. „Musíme zpomalit, ohlédnout se a navrhnout lepší způsoby společného života na této planetě,“ míní třiaosmdesátiletý papež.

František si také myslí, že koronavirus není to jediné, co v těchto dnech lidstvo trápí. „Existuje tisíc dalších krizí, které jsou stejně zoufalé, ovšem probíhají tak daleko od nás, že se chováme, jako by neexistovaly.“ Na mysli má řadu probíhajících ozbrojených konfliktů, ale i změny klimatu.

ČTĚTE TAKÉ: Mobil na toaletě? Zaděláváte si na vážné problémy. A nejde jen o bakterie

Slova publikovaná na webu The New York Times jsou součástí nové knihy, která vyjde příští úterý. Jejím autorem je sám papež a jeho životopisec Austen Ivereig. Čtenářům by měla publikace vysvětlit například to, proč dnešní svět potřebuje zásadní změny.

Nepřehlédněte