MagazínIvana Kratochvílová27. listopadu 20202 minuty čtení

Málo známé exotické ovoce chrání před rakovinou a omlazuje

Vypadá zajímavě, je krásně barevné, výrazně voní a sladce chutná. Řeč je o málo známém druhu exotického plodu, který má navíc jednu skvělou vlastnost. Obsahuje spoustu živin a antioxidantů, takže vás ochrání před stárnutím i rakovinou.

Dračí ovoce je vlastně plod kaktusu. Pochází ze střední Ameriky, ale v tuzemských obchodech na něj narazíte jen zřídka. Důvodem je náročnost pěstování. Každý květ se totiž otevře pouze jednou a je třeba ho ručně opylovat. Není ale vyloučeno, že v budoucnu se stane stejně módní, jako třeba avokádo.

ČTĚTE TAKÉ: Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje

Dračí ovoce je poměrně náročné na pěstování. Foto: Pixabay.com

Jak chutná?

Jeho dužnina chutná mírně nakysle a je lehce aromatická. Asi nejvíc připomíná směs angreštu a vodního melounu. Stejně jako jiné druhy ovoce, i tento se vyznačuje nízkým obsahem kalorií. Navíc je bohatým zdrojem základních živin, které potřebujeme pro správné fungování organismu.

Dračí ovoce by měl do svého jídelníčku zařadit každý, kdo se snaží zhubnout. Ve 100 gramech dračího plodu je totiž pouze 30 kalorií. Čeho má naopak více než dost, to jsou především antioxidanty. Jak známo, tyto látky účinně zpomalují stárnutí buněk a tím i celého organismu.

Dužnina chutná mírně nakysle a je lehce aromatická. Foto: Pixabay.com

Dračí síla pro zdraví

Dalším významným benefitem dračího ovoce je, že dokáže uvést do pohybu potravu v trávicím traktu. Tím dochází k účinné eliminaci toxických škodlivin, z nichž některé mohou souviset s rakovinovým bujením. Vaše tělo ale ochrání i před nejrůznějšími bakteriemi a houbami a prospěje kardiovaskulárnímu systému.

Dužina dračího ovoce se nejčastěji konzumuje syrová. Přidat ji můžete například do salátu, ale lze z ní připravit i šťávu nebo oblíbené smoothie. Kromě bílé dužiny můžete narazit i na variantu červenou.

ČTĚTE TAKÉ: Tajemství banánů. Proč jsou zahnuté a rostou nahoru?

Nepřehlédněte