LifestyleIvana Kratochvílová27. listopadu 20202 minuty čtení

Závislost na nosním spreji může být nebezpečná. Jak se jí zbavit?

Každého z nás čas od času postihne nachlazení a s ním spojená rýma. V takových případech obvykle sáhneme po spreji do nosu, který nás spolehlivě zbaví obtíží. Tyto výrobky mají ovšem jeden nebezpečný vedlejší účinek. Mohou být návykové a zdraví škodlivé.

Spreje a kapky do nosu dokáží zmírnit otok nosní sliznice, zbaví pocitu ucpaného nosu a usnadní dýchání. Pokud je ale budete užívat příliš dlouho, váš organismus si na nich může vypěstovat závislost.

ČTĚTE TAKÉ: „Zdravější“ alternativy cigaret? Odborníci bijí na poplach a požadují přísnější regulaci

Většina výrobců v příbalových letácích varuje, že závislost na těchto výrobcích může vzniknout už po 7 až 10 dnech užívání. Pokud tuto dobu překročíte, můžete si nejen poškodit sliznici, ale i přivodit chronický zánět. A samotná závislost s sebou přinese i řadu dalších problémů.

Jak poznat závislost?

Kromě toho, že máte nutkavou potřebu nosní sprej neustále užívat a dlouhodobě překračujete doporučené dávkování, může se dostavit bolest hlavy, závratě, nervozita, poruchy spánku, zvýšení krevního tlaku nebo zastřené vidění.

Závislosti se pak pacienti zbavují jen velmi obtížně. Velká část z nich se neobejde bez pomoci otorinolaryngologa. Ten nejprve provede kontrolu nosní sliznice a následně zvolí nejvhodnější léčbu. Pokud nezaberou kortikoidy, přistupuje se k chirurgickému zákroku. Jako u všech závislosti, i v tomto případě je tedy nejlepší léčbou prevence.

Jak závislosti předcházet

V první řadě dodržujte doporučení lékárníka nebo příbalového letáku. Pokud vaše problémy nejsou až příliš obtěžující, můžete namísto spreje s obsahem účinných, avšak návykových chemických látek užívat nosní kapky s mořskou vodou nebo bylinným extrakty. Na nich si totiž závislost nevypěstujete.

ČTĚTE TAKÉ: Odumírání kostí postihuje každého desátého. Většina lidí o své nemoci vůbec neví

Nepřehlédněte