Pražské zprávyPražskýDEN.cz26. listopadu 20202 minuty čtení

Praha 2 zaznamenala během pandemie snížení kriminality

Kriminalita v Praze 2 je v době nouzového stavu o 27 procent nižší než ve srovnatelném období loňského roku. Vyplývá to z údajů Policie ČR. Je to důsledek vyhlášeného nouzového stavu a s ním souvisejících omezujících opatření vlády, ale i zvýšení sankcí u vybraných trestných činů.

Letošní epidemie koronaviru a související vládní opatření se promítly i do bezpečnosti a vývoje kriminality v Praze 2. Ta celková se podle policejních statistik meziročně snížila o 27 %. Změnila se také skladba nejčastěji páchaných trestných činů. Nejvyšší pokles je v oblasti kapesních krádeží, meziročně o 50 %. Dále i pokles v oblasti vloupání do vozidel či sprejerství, meziročně o více než 30 %. Tento trend je nejvíce patrný ve statistikách z Wilsonova nádraží, kde se nápad trestné činnosti meziročně snížil celkově o 48%, nejvíce právě v kategoriích kapesních krádeží a krádeží na osobách.

ČTĚTE TAKÉ: Praha chce koupit dům, kde zemřel Jan Palach a farář Josef Toufar

Vládní opatření se samozřejmě odrazila i ve výkonu služby policistů a strážníků, těm nově přibyla povinnost vymáhat jejich dodržování. Městská policie jen za poslední dva měsíce řešila více než tisícovku takových porušení. Nejčastěji řešeným přestupkem přitom bylo porušení mimořádného opatření ve věci používání ochranných prostředků dýchacích cest v MHD i na jiných místech, kde povinnost platila, kdy strážníci uložili celkem 58 pokut a 757 přestupců vyřešili domluvou.

Druhým nejčastějším porušením pak bylo omezení provozní doby a dalších opatření v souvislosti s provozem restaurace, provozovny nebo baru, řešených v 73 případech. Mimo uvedené přestupky městská policie postihovala i porušení zákazu požívání alkoholu na veřejném prostranství nebo porušení zákazu shlukování, zákazu vycházení a volného pohybu. Dále také přestupky spojené s výskytem osob bez přístřeší.

„Policisté i strážníci odvádějí na Dvojce skvělou práci a snažíme je co nejvíce podpořit i ocenit. Minulý týden jsme například předávali zástupcům Obvodního ředitelství policie Praha 2 symbolický šek na nákup svítilen a posilovacího stroje. Krátce před tím jsme podpořili městské strážníky nákupem figurín pro nácvik resuscitace a hasiče příspěvkem na motorový záchranný člun. Bezpečnost je pro nás největší prioritou,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová

Nepřehlédněte