Ranní káva nalačno může způsobit vážné zdravotní problémy
Bez šálku lahodné horké kávy hned po probuzení si řada lidí nedokáže představit start do nového dne. Pokud ale kávu pijete nalačno, koledujete si o závažné zdravotní problémy.
Káva má řadu zdravotně prospěšných účinků. Funguje nejen jako antioxidant, ale v přiměřeném množství může zabránit vzniku demence, cukrovky nebo Parkinsonovy choroby. I tak byste si ale měli dát velký pozor na to, kdy a jak kávu pijete.
Káva nalačno spíše uspává
Pokud svou první kávu dne vypijete ještě před snídaní, pořádně tím potrápíte svůj žaludek. Ten totiž v domnění, že jste právě začali jíst, zvýší produkci kyseliny chlorovodíkové, která se podílí na trávení potravy. To může mít za následek nejen pálení žáhy, ale i postupný vznik žaludečních vředů nebo dokonce syndrom dráždivého tračníku.
Když pak žaludek dostane tímto způsobem „zabrat“, povzbudivé účinky kofeinu na náš organismus se vyruší a vy se pak můžete cítit podráždění a nesoustředění. Kromě toho bylo prokázáno, že káva nalačno snižuje účinky hormonu kortizol, kterého máme v těle po probuzení zvýšené množství. Kortizol přitom způsobuje, že se cítíme svěží a plní energie.
Kdy je ideální doba na kávu?
Podle odborníků je nejvhodnější čas na šálek dobré kávy buď později dopoledne, nebo až odpoledne po obědě. Je pochopitelné, že každý z nás funguje různým způsobem. Někdo bere ranní kávu spíše jako rituál, a pokud by ji vynechal, cítil by se mizerně tak jako tak.
Pokud tedy chcete mít jistotu, že vás tento zvyk časem nepřipraví o zdravé zažívací ústrojí, zkuste před vypitím kávy sníst alespoň jeden kousek ovoce, pečiva nebo libovolného sucharu.
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu