Dokonale upečené brambory? Tajemství tkví ve výběru oleje
Máte chuť na vydatnou večeři, ale lednice je prázdná a vy nechcete strávit dlouhé desítky minut nakupováním a následnou přípravou? Řešením mohou být obyčejné pečené brambory, které nejspíš máte ve spíži. Jak ale udělat, aby chutnaly naprosto luxusně?
Prvním předpokladem úspěchu je výběr samotných brambor. Na pečení se hodí odrůdy s co možná nejmenším obsahem škrobu. Čím větší a žlutější brambory jsou, tím méně škrobu nejspíš budou mít.
Naprosto zásadní je ale výběr oleje. Pro účel pečených brambor se nejvíce hodí obyčejný slunečnicový olej, případně i máslo nebo sádlo. V žádném případě nepoužívejte olivový olej. Ten totiž při vysokých teplotách zhořkne a navíc ztratí i řadu zdravých látek, které jinak obsahuje.
Pro docílení vyváženého poměru mezi křupavou šlupkou a jemným středem musíte udělat ještě jednu věc. Brambory nakrájejte na 3 až 4 cm silné plátky a následně je 6 až 7 minut povařte. Před samotným pečením je pak ještě nechte vychladnout.
V předehřáté troubě pak brambory smíchané s tukem pečte na 200 stupňů asi 30 až 40 minut a pravidelně je promíchávejte. Dochutit je můžete solí, různými druhy koření, jogurtovo-česnekovým dipem nebo třeba tatarskou omáčkou.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují