MagazínIvana Kratochvílová19. listopadu 20202 minuty čtení

Léčivá rostlina starověkých Egypťanů. Semena údajně vyléčí každou nemoc

Černucha setá je na první pohled nezajímavá rostlinka. Přitom v sobě skrývá zázračnou léčivou sílu. Už prorok Mohamed údajně prohlásil, že její černá semena dokáží vyléčit všechno kromě smrti. Co je na tom pravdy?

Černuchu setou poznáte podle bílých nebo modrých květů. Pochází z jižní Asie a dorůstá výšky přibližně 20 až 30 centimetrů. Setkat se s ní můžete třeba na ostrově Kypr, kde se její semena používají jako posyp na chléb či aromatická přísada do vína. V jiných zemích lidé ráno před snídaní užívají semena černuchy smíchaná s medem, což má podpořit chuť k jídlu.

ČTĚTE TAKÉ: Varovné signály těla na nedostatek vlákniny. Mnohé prozradí stolice

Jako koření k aromatizaci pečiva, jogurtů, omáček, salátů a sterilované zeleniny se semena této rostliny používají i v Indii a v arabském světě. Mají příjemnou vůni připomínající muškátový oříšek a lehce pálivou, kořenitou chuť.

Foto: Pixabay.com

Lék starověkých Egypťanů

Vědci před časem zjistili, že černucha obsahuje látky, které dokáží zlikvidovat bakterie stejně tak dobře, jako některé druhy antibiotik. Není proto náhoda, že černuchový olej používali už staří Egypťané. Ten se údajně našel i v hrobce faraona Tutanchamona. Dokázal si totiž hravě poradit s nejrůznějšími bakteriemi, viry, plísněmi i parazity.

Použití semen černuchy jako léčiva je zmiňováno i v Bibli a ve spisech řeckého lékaře Hippokrata. Také Avicenna ve svém díle Kánon medicíny doporučuje černuchu k posílení tělesné síly a při vyčerpání a skleslosti.

Černucha léčí i dnes

Jak ukázaly vědecké rozbory, semena černuchy obsahují hned několik důležitých sloučenin, jako je tymochinon, karvakrol, t-anetol a 4-terpineol. Ty mají silné antioxidační účinky – neutralizují školivé volné radikály a zabraňují stárnutí buněk.

ČTĚTE TAKÉ: Cyklisté podceňují zásady bezpečnosti. V Česku jich loni zemřelo téměř 40. Na co si dát pozor?

ČTĚTE TAKÉ
Některé ořechy podporují imunitu, jiné chrání před rakovinou

Vědecky potvrzeny jsou i protirakovinné, protizánětlivé, analgetické, antibakteriální, antivirotické, antimykotické a antiparazitické účinky, působení proti vysokému tlaku a stimulující účinek na imunitní systém.

Užívání semene černuchy je v přiměřených dávkách (několik gramů denně) bezpečné a nebyla prokázána významnější toxicita. Někteří odborníci ovšem nedoporučují pravidelné užívání.

Nepřehlédněte