Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz18. listopadu 20201 minuta čtení

V pražské zoo slaví narození vzácného orangutana sumaterského

V Zoo Praha přišlo v úterý na svět mládě vzácného orangutana sumaterského. Krátce před polednem ho porodila ho jednatřicetiletá samička Mawar. Jedná se zatím o třetího narozeného orangutana v historii pražské zoologické zahrady.

„Pro jedenatřicetiletou Mawar jde o již čtvrtého potomka, pro devatenáctiletého otce Pagyho teprve o prvního. Současně je nově narozené mládě prvním vnoučetem našeho slavného Kamy (1971–2013). Ten se také narodil v Praze, a to rodičům, kteří pocházeli ještě z volné přírody,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

ČTĚTE TAKÉ: Zoo Praha chce odkoupit pozemek, který si nyní jen pronajímá

Přestože byl Kama odchováván uměle – chovatelka paní Gottfriedová ho dokonce vozila v kočárku – měl dva syny, Filipa, který žije v Bratislavě, a Pagyho, jenž se nyní stal otcem.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

„Novorozené mládě je jediným pravnoučetem orangutanů, kteří přišli do zoo z lesů Sumatry, a je proto geneticky mimořádně cenné. Dokonce si troufám tvrdit, že nejcennější v Evropě,“ dodává Bobek.

Mládě již začalo pít a matka Mawar se o něj prý stará dobře. Dokonce od něj odhání i svou starší dceru Diri.

Orangutan sumaterský je jedním ze tří druhů orangutanů. Žije pouze na indonéském ostrově Sumatra a je vzácnější než orangutan bornejský. V přehledu EDGE, který hodnotí ohroženost a zároveň evoluční vývojovou významnost, mu v roce 2018 připadlo mezi savci 43. místo. Ve volné přírodě se jedinci dožívají zhruba 50 let.

ČTĚTE TAKÉ: Pražská zoologická zahrada oslavuje příchod prvních letošních mláďat

Nepřehlédněte