LifestyleIvana Kratochvílová2. listopadu 20201 minuta čtení

Sapiosexuály krásou neohromíte. Vyhledávají jiné kvality

Výběr ideálního partnera se řídí mnoha faktory. Většinu lidí přitahuje na první pohled fyzický vzhled, případně i povaha nebo stav bankovního konta. Existuje ale skupina lidí, kterou namísto toho zajímá něco úplně jiného.

Slovo „sapiosexuál“ používají psychologové už několik let. Označují jím jedince, které na protějšku ze všeho nejvíc přitahuje vysoká inteligence.

ČTĚTE TAKÉ: Proč na fotkách nevypadáte dobře? Vytváříme si falešnou představu o vlastním vzhledu

Fenoménem se zabýval psycholog Gilles Gignac ze Západoaustralské univerzity. Provedl dotazníkový výzkum se 383 studenty, aby zjistil jejich vztahové preference. Jednou z otázek například bylo: „Nakolik vás vzrušuje rozhovor stimulující inteligenci nebo inteligentní promluva?“

Ukázalo se, že přibližně až 8 procent mladých lidí ve věku od 18 do 35 let považuje inteligenci za nejatraktivnější vlastnost. Celkově se pak inteligence umístila na druhém místě za láskyplností.

Výzkum odhalil i několik paradoxů. Vlastní vrozená inteligence většinou nerozhoduje o tom, do jaké míry jedinec vyžaduje vysoké IQ u svého partnera. A ti, kteří jsou inteligentnější než 99 procent ostatních, bohužel většinou nepatří k těm úplně nejžádanějším.

Důležité je připomenout, že výsledky pokusu nemusí být obrazem celé společnosti, jelikož se do něj zapojili pouze vysokoškoláci.

ČTĚTE TAKÉ: Nevěra jako nový standard? Tolyamorii přijímá stále více párů

Nepřehlédněte