LifestyleIvana Kratochvílová2. listopadu 20202 minuty čtení

Nedostatek hořčíku nepodceňujte. Tělo si o něj samo řekne

Aby naše tělo správně fungovalo, potřebuje k tomu celou řadu látek a minerálů. Jedním z nejdůležitějších je hořčík. Na jeho nedostatek vás může upozornit hned několik symptomů.

Nacházíme se ve složitém období. Víc než kdy dříve jsme ohroženi stresem. Jeho následky ale může hořčík do značné míry eliminovat. Snižuje totiž míru únavu a vyčerpání, podporuje správnou činnost nervové soustavy a svalů, podílí se i na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin a přispívá také k energetickému metabolismu.

ČTĚTE TAKÉ: Duševní zdraví v dospělosti nemusí záviset jen na šťastném dětství

Světová zdravotnická organizace doporučuje denně asi 500 mg hořčíku denně kojícím ženám a 300 mg dětem a dospělým. Přesné hodnoty jsou ale individuální a závisí na celkovém zdravotním stavu daného jedince.

Podle průzkumů chybí hořčík až třetině dospělé populace. Zvýšit jeho příjem by měli zejména lidé, kteří ve zvýšené míře konzumují živočišné bílkoviny a tuky. Tělo potřebuje hořčík i v případě, že je vystaveno zvýšené fyzické zátěži nebo větším dávkám alkoholu.

A jak poznat, že máte hořčíku nedostatek? Může to být například častá podrážděnost a náladovost, špatné usínání a nespavost, nadměrné pocení, cukání svalů, časté pocity mravenčení nebo kazivost zubů. Pokud tedy trpíte těmito problémy, měli byste příjem hořčíku zvýšit.

Potraviny bohaté na hořčík jsou především datle, banány, sušené meruňky, artyčoky, špenát, luštěniny, kuřecí maso, tuňák, candát, kešu, mandle nebo piniová semínka. Horčík můžete do těla dostat i za pomoci mrkvové, pomerančové nebo grapefruitové šťávy.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé ignorují potíže s plícemi. Včasná diagnóza přitom může zachránit život

Nepřehlédněte