Pražské zprávyPražskýDEN.cz30. října 20201 minuta čtení

Karlínské náměstí dostalo chytré veřejné osvětlení

V Karlíně pokračuje modernizace veřejného osvětlení. Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) nainstalovala na Karlínském náměstí a v přilehlých ulicích celkem 59 nových stožárů, 91 LED svítidel a další související technologie.

Projekt navazuje na pilotní testování LED svítidel vybavených senzory, které se v oblasti Karlínského náměstí objevily v letech 2018 až 2020. Svítidla z původního projektu byla přestěhována do jiných částí Prahy.

ČTĚTE TAKÉ: Na Žižkově můžete ochutnat okapovou vodu. Začal Landscape festival

Dispečeři mohou na dálku v reálném čase regulovat provozní parametry a v rozšířené míře vidí i stav jednotlivých svítidel a případné poruchy.

„Nyní dokážeme přizpůsobit hladinu osvětlení v oblasti a dosáhnout při tom finančních úspor za elektrickou energii. Město díky tomu ušetří na svícení a obyvatelé okolních domů zase ocení snížení světelného smogu,“ uvedl radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

Kvalitu ovzduší uvidí lidé na webu

Na základě vyhodnocení předchozího pilotního projektu byla v Karlíně instalována i nová meteorologická a environmentální stanice. Ta měří parametry venkovního prostředí.

„Má deset nezávislých senzorů a umí měřit například kvalitu ovzduší, teplotu, atmosférický tlak nebo prachové částice. Data ze stanice budou přístupná v rámci městské datové platformy GOLEMIO a díky tomu i široké veřejnosti,“ dodal radní Jan Chabr.

ČTĚTE TAKÉ: Pražané mohou upozornit úřady na nedostatky ve městě přes mobilní aplikaci

Nepřehlédněte