MagazínKristián Vích13. listopadu 20172 minuty čtení

Žižkovský vysílač je symbol Prahy. Přinášíme 10 zajímavostí

Žižkovský vysílač byl zprovozněn v roce 1992.

Žižkovský televizní vysílač patří již dvě desítky let k nepřehlédnutelným symbolům Prahy, přesto ještě stále občas budí vášnivé diskuze. Přinášíme vám přehled nejzajímavějších faktů, které jste o této unikátní stavbě možná nevěděli.

1. Architekt věže Václav Aulický (*1944) vypracoval zhruba dvacet různých návrhů. Zadavatel stavby by se byl býval spokojil s obyčejným železobetonovým stožárem a kabinou, nicméně nakonec zvítězila světově unikátní futuristická varianta z ocelobetonu. Aulický tehdy upozorňoval, že třístožárová konstrukce přinese vyšší životnost, užitnou hodnotou i aerodynamickou stabilitu věže.

ČTĚTE TAKÉ: Městský mobiliář by měl být v budoucnu jednotný. Chystá se katalog

2. Základní kámen byl položen v říjnu 1985. Výstavba neprobíhala nijak rychle, od roku 1989 ji navíc doprovázely mnohé spory a negativní hodnocení. Kvůli stavbě totiž například musela ustoupit část židovského hřbitova. Zkušební provoz vysílače začal v březnu 1991.

3. Se svými 216 metry je nejen nejvyšší stavbou v Praze, ale také nejvyšší věží a nejvyšší vyhlídkovou plošinou v České republice. Za dobré viditelnosti lze dohlédnout až 100 kilometrů daleko.

4. Výkyvy věže eliminují speciální kyvadla uvnitř konstrukce, která se skládá z 3 válcovitých ocelobetonových tubusů a 9 kabin.

5. Celá konstrukce váží dohromady 12 tisíc tun, což je stejně, kolik by zhruba vážilo stádo čtyř tisíc samců slona afrického.

ČTĚTE TAKÉ: Největší lež o Praze. Socha Jana Žižky není největší jezdeckou sochou na světě

6. Z anténního nástavce vysílá v současnosti digitálně jedenáct televizních a osm rozhlasových stanic. Analogové televizní vysílání definitivně skončilo 30. dubna 2009, analogově v pásmu VKV odtud vysílá šest rozhlasových stanic. Dále jsou zde vysílače mobilních operátorů a také se zde měří kvalita ovzduší v Praze.

7. V nejrůznějších žebříčcích nejošklivějších staveb světa se žižkovský vysílač pravidelně umisťuje na předních místech. Jako čtvrtou nejodpudivější stavbu světa ji naposledy označila americká televize CNN.

8. V letech 2011-2012 prošla věž kompletní rekonstrukcí interiérů. Tým uznávaných českých architektů a umělců dostal úkol navrhnout nové prostory a vytvořit interaktivní prostředí. Žižkovská televizní věž se následně přejmenovala na Tower Park Praha.

9. V rámci rekonstrukce ve věži vznikl unikátní jednopokojový hotel, nejmenší v ČR, ve kterém vás jedna noc vyjde zhruba na 25 tisíc korun.

10. Sochy miminek od Davida Černého lezou po věži nahoru od roce 2000. Protože se údajně setkaly s pozitivním ohlasem, rozhodlo se, že zůstanou natrvalo. Celkem byste na Žižkovské věži napočítali 10 miminek.

Nepřehlédněte